Varningen: Lönerna i SHL är för höga
Publicerad 2024-09-20
SHL-klubbarnas lönekostnader ökade med nästan 21 procent (23 miljoner kronor) förra säsongen.
Deras ekonomi försämrades trots rekordpublik, sex av 14 klubbar kan få svårt att klara kraven på elitlicens nästa år.
– Det är inte ekonomiskt hållbart att lönekostnaderna ökar, utan att intäkterna också ökar, säger Carlos Esterling, ansvarig för Sports Business Services på EY.
Rådgivnings- och revisionsföretaget EY har gjort sin årliga ekonomiska rapport för SHL.
Elva av 14 klubbar redovisade ett negativt rörelseresultat, bara Modo, HV71 och Timrå klarar sig undan.
Stigande spelarlöner är den främsta orsaken, klubbarnas intäkter ökade inte i samma utsträckning som kostnaderna.
– Om klubbarna inte kan hitta nya intäktsströmmar eller öka befintliga bör de se över sina lönekostnader. Det är inte ekonomiskt hållbart att lönekostnaderna ökar, utan att intäkterna också ökar. Klubbar som inte klarar de ekonomiska kraven på elitlicens för spel i SHL kan i värsta fall riskera degradering, säger Carlos Esterling.
Fyra klarar inte elitlicensen
För att beviljas elitlicens för spel i SHL måste klubbarna bland annat uppfylla krav på eget kapital.
Årets krav är åtta procent av omsättningen i eget kapital, men till nästa år höjs det till tio procent.
I år låg Linköping och Örebro på åtta procent samt Timrå och Malmö på nio procent, Rögle har tio procent och Modo 16 procent.
”I dagsläget når fyra klubbar inte upp till det kravet. Fortsätter klubbarnas kostnader att öka mer än intäkterna under nästa år hamnar ytterligare två klubbar i riskzonen. Det innebär att nästan hälften av SHL-klubbarna riskerar att inte klara kravet för elitlicens nästa år”, skriver EY.
”Kan tvingas skära ner”
Föregående säsong redovisade sju av 14 klubbar ett negativt rörelseresultat, mot elva av 14 klubbar nu.
– Intäkterna ökade inte i samma utsträckning som kostnaderna. Flera klubbar uppger att inflation och lågkonjunktur ledde till ökade räntekostnader. Förhoppningsvis kan den senaste tidens räntesänkningar och mer positiva inflationssiffror bidra till att stärka klubbarnas ekonomi. Samtidigt kvarstår utmaningen med spelarlöner. Om förutsättningarna förblir oförändrade kan klubbarna tvingas skära ner på verksamhet och sportsliga ambitioner, säger Carlos Esterling.
Från och med säsongen 2024/2025 har SHL beslutat om att slopa omställningsstödet klubbarna får vid en degradering till Hockeyallsvenskan, ett fallskärm som varit på på lite mer än sex miljoner kronor.