Tips: Så slutar Stanley Cup-finalen

Fjorton lag har eliminerats, bland dem en hel drös haussade favoriter.

Nu återstår bara två – regerande mästarna Tampa Bay Lightning och klassiska Montreal Canadiens – och de går upp i en direkt uppgörelse om hockeyns heliga graal.

Per Bjurman försöker ännu en gång reda ut hur det kommer gå – och varför.

Tampa Bay Lightning.
Tampa Bay Lightning.

TAMPA BAY LIGHTNINGMONTREAL CANADIENS

TAMPA
Placering i grundserien: Trea i Central-divisionen.

Poängbäst i grundserien: Brayden Point, 48  (23+25).

Vägen till final: Slog Florida med 4-2 i åttondelen, Carolina med 4-1 i kvarten och New York Islanders med 4-3 i semin.

Poängbäst i slutspelet: Nikita Kucherov, 27 (5+22), etta i slutspelets poängliga.

Andra profiler: Steven Stamkos, Ryan McDonagh, Ondrej Palat, Yanni Gourde, Alex Killorn, Mikhail Sergatjev, Tyler Johnson, Pat Maroon.

Målvakt: Andrej Vasilevskij (Curtis McElhinney). ”Vasy” är den ende som kan jämföras med en Carey Price i form.

Coach: Jon Cooper. Joel Quenneville, Rod Brind’Amour och Barry Trotz har alla försökt, men ännu är det ingen som vunnit coach-matchen mot ”smooth talking Coop” i årets slutspel. Och ingen gjorde det i förra årets slutspel heller…

Svenskar: Victor Hedman, Andreas Borgman, Fredrik Claesson (de två sistnämnda reserver).

Montreal Canadiens.
Montreal Canadiens.

MONTREAL

Placering i grundserien: Fyra i North-divisionen.

Poängbäst i grundserien: Tyler Toffoli, 44 (26+16).

Vägen till final: Vände 1-3-underläge mot Toronto i åttondelen, svepte Winnipeg i fyra raka i kvarten och slog Vegas med 4-2 i semin.

Poängbäst i slutspelet: Tyler Toffoli, 14 (5+9).

Andra profiler: Josh Anderson, Shea Weber, Jesperi Kotkaniemi, Artturi Lehkonen, Joel Armia, Jeff Petry, Nick Suzuki, Tomas Tatar, Phillip Danault, Cole Caufield, Corey Perry, Brendan Gallagher, Eric Staal.

Målvakter: Carey Price (Jake Allen). Hela slutspelets stora målvaktshjälte, kanske bättre än någonsin tidigare.

Coach: Dominique Ducharme/Luke Richardson. Ett av alla problem Habs fått lösa mitt i steget är det faktum att huvudcoachen Ducharme testat positivt för Covid och inte kunnat vara med laget. Men ersättaren Richardson har i hans frånvaro skött uppgifterna prickfritt.

Svenskar: Erik Gustafsson.


Kommentar: – Det är mycket som är säreget med den här finalen. Till att börja med utkämpas den av två lag som vanligen tillhör samma konferens och till och med samma division och egentligen inte kan ta sig så här långt i playoff på samma gång. Det råkar också vara så de på grund av pandemin inte mötts sedan början av mars 2020 och sålunda inte alls ”kan” varann längre. Dessutom är ena laget regerande mästare – och det andra smet in i slutspelet som nummer 18 i grundserietabellen. Exakt vad det innebär är högst oklart, men ett torde stå klart vid det här laget: Ingen kör över Habs bara för att de hade en halvdan grundserie och inledde även slutspelet lite tveksamt. De har, vet vi nu, odiskutabla kvaliteter rakt igenom laguppställningen och de surfar på en brusande framgångsvåg, förvissade om att de kan uträtta vad som helst. Ibland räcker det enormt långt. Logiken säger dock att Tampa till slut tar det här igen. I kraft av sina många stjärnor, i kraft av sin bredd, i kraft av sin rikare erfarenhet från de mest infernaliska ögonblicken, i kraft av sin elakhet och i kraft av sin förmåga att vinna på så många olika sätt. Carey Price, Montreals fenomenale målvakt, skulle kunna ställa med trubbel för dem om han häver sig upp på en ännu högre nivå. Men det är lika troligt att Tampas dito, Andrei Vasilevskij, ställer till den sortens trubbel för hela Kanadas stora hopp. Så min gissning är att Tampa upprepar och tar hem cupen för andra året i rad.

Tips: 4-2

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!