Wikegårds kritik mot Tre Kronor

Tre Kronor är utslaget ur VM för första gången sedan slutspelet infördes för snart 30 år sedan. 

En som är kritisk till lagets insats är Niklas Wikegård. 

– Truppen har känts otroligt liten mentalt, nästan junioraktig, säger C More-experten.

Det blev förlust efter straffar mot Ryssland i den avslutande gruppspelsmatchen och det står nu klart att Tre Kronor inte tar sig till kvartsfinal.

Senast ett svenskt VM-lag var utanför topp-8 var 1937.

För 84 år sedan. 

Niklas Wikegård har sett några av Tre Kronors matcher från hemmaplan. Han poängterar att insatsen mot Ryssland var Tre Kronors bästa i turneringen och att det inte var där kvartsfinalplatsen förlorades.  

Däremot är han kritisk till insatsen i stort och inte minst vilken utveckling svensk ishockey har haft de senaste åren.

– ”Garpen” (Johan Garpenlöv) har redan tagit upp vilken väg svensk hockey är inne på. Han har varit tydlig där. Han har också varit drivande mot en enad regelbok (i Sverige och internationellt). Hans budskap till förbundet har dom senaste 16-18 månaderna varit: ”vi vinner inga närkamper, vi tappar mer och mer. Jag tycker att vi måste gå den här vägen, men ni bestämmer”, berättar Wikegård. 

Hade plockat med Folin till VM

Och slår själv fast: 

– Svensk hockey måste byta synsätt på fysiskt spel eller finna sig i att bli ett mittenlag eller till och med undre halvan i VM.

Wikegård är bekymrad över hur ängsligt det såg ut i inledningen av VM-turneringen. 

– Sen har vi det här med internationellt ledarskap. Truppen har känts otroligt liten mentalt, nästan junioraktigt. Jag saknar de ordentliga ledarna på den här nivån 

Hur ser du på Garpenlövs insats i turneringen?  

– Jag ser inga större bommar i uttagningarna av de som fanns tillgängliga. Får inte inte en förbundskapten med de bästa svenska spelarna, framförallt backar, så är inte Tre Kronor konkurrenskraftigt. Det finns säkert någon hit eller dit som ”borde” ha varit med. Personligen hade jag aldrig missat Christian Folin. Hans personlighet hade varit viktig. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!