”450 torterade – räcker inte det?”

Vädjar i öppet brev: ”Som OS i Nazityskland”

Hockey-VM 2021 kan spelas i en diktatur.

Nu pressas René Fasel, ordförande i det internationella ishockeyförbundet.

I ett öppet brev kräver den kände belarusiske författaren Sasja Filipenko att VM flyttas.

Svenska ishockeyförbundet har tagit ställning och slagit fast att hockey-VM inte kan spelas i Belarus (tidigare Vitryssland) under rådande omständigheter. Men frågan hänger fortfarande i luften, trots att bara fyra månader återstår till nedsläpp.

IIHF-ordföranden René Fasel har sagt att ett besked ska komma i slutet av januari, och att det finns många frågetecken kvar att räta ut.

– Det är inte så lätt att hitta ett nytt värdland med så kort varsel eftersom pandemin fortfarande pågår. Det finns också ekonomiska utmaningar, sa han i tisdags och uteslöt därmed inte att turneringen trots allt kan komma att spelas i Belarus.

Det vore en skandal, anser Sasja Filipenko.

”Det är omöjligt”

Han är en framstående författare i Belarus och har med egna ögon följt det kaos som präglat hans hemland den senaste tiden.

Han har nu skrivit ett öppet brev, riktat personligen till René Fasel, där han kräver att IIHF-ordföranden tänker om.

Sasja Filipenko
Sasja Filipenko

Brevet har nyligen publicerats i sin helhet i den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung. Och publiceras nu även här på Sportbladet (läs det i sin helhet längst ner i artikeln).

”Det är omöjligt att hålla ett VM i ett land där människor dödas och torteras”, skriver Filipenko till Sportbladet.

”Jag har själv vänner som blivit satta i fängelse. Två av dem har torterats. Min förläggare Boris Pasternak, som är 74 år gammal, arresterades och kastades ut på gatan från en minibuss. Han räddades från att bli misshandlad enbart på grund av att två andra personer som kastades ut från samma buss landade ovanpå honom. Vi bor i ett land där människor på daglig basis riskerar att kidnappas eller dödas, bara för att en polis ogillar dem”, fortsätter han.

”Vore respektlöst”

Han vädjar också till sportjournalister runtom i Europa att bojkotta VM, om det nu arrangeras i Belarus.

”Just nu har alla europeiska journalister uteslutits ur landet och fråntagits sina ackrediteringar. Om sportjournalister då går med på att få ackrediteringar till en hockeyturnering, vore det ett slag i ansiktet på alla belarusiska journalister som just nu sitter fängslade för att ha rapporterat om kampen för frihet. Det vore också respektlöst mot kollegorna som har kastats ut ur landet. Journalister borde bojkotta VM om det hålls i Minsk. Det borde Tre Kronor också göra. Men just nu är lagen rädda för att de ska degraderas till D-divisionen om de vägrar att delta av politiska skäl. Om IIHF fortsätter med denna fars kommer D-divisionen snart att vara den starkaste!”, skriver Filipenko.

”Berör oss alla”

Sportbladet har varit i kontakt med Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson. Han vill inte kommentera det öppna brevet i fråga eftersom det är riktat till Renè Fasel personligen, men säger så här angående ett potentiellt hockey-VM i Belarus.

”Som situationen är i Belarus just nu går det inte att spela hockey-VM där. Ett läge där människor som öppet demonstrerar för frihet fängslas och utsätts för våld tror jag berör oss alla. För oss handlar slutsatsen i nuläget om säkerhet och hälsa kopplat till deltagande lag och hela evenemanget.

I min roll har jag en tät dialog med IIHF-ordföranden René Fasel och vi vet att IIHF arbetar med frågan som är komplex och innehåller allt från det politiska läget i Belarus och pandemin till ekonomiska frågor.

Vi i svensk ishockey hoppas på besked från IIHF i slutet av januari månad när man håller sitt styrelsemöte.”

Hockey-VM 2021 ska spelas mellan 21 maj och 6 juni. I nuläget är Minsk (Belarus) och Riga (Lettland) uppskrivna som värdstäder.

Sportbladet söker René Fasel.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!