Reideborns förvandling – från sågad till succé

Foto: BILDBYRÅN
Efter en tung höst möttes Adam Reideborn av sågningar och kritik. Nu har han hållit nollan i tre matcher på tolv dagar och målvakten hoppas att formen ska ge Djurgården en slutspelsplats.
HOCKEY

Han har gått från sågad till att hålla tre nollor på tolv dagar.

Hemligheten bakom Adam Reideborns förvandling är tydliga direktiv från målvaktstränaren och mental rådgivning från Mikael Tellqvist.

– Jag känner mig mycket tryggare, säger 25-åringen.

Kvällens matcher som avgör dramat kring strecket: 19.00: Luleå–Rögle, Karlskrona–Örebro, Skellefteå–Djurgården. En poäng räcker för att Djurgården ska ta sig till play-in.

En lång tid av motgångar är över.

Redan förra säsongen hade Adam Reideborn den utsatta rollen som målvakt i det Modo-lag som chockartat trillade ur SHL.

När han sedan värvades tillbaka till Djurgården fortsatte eländet i höstas med, likt hela laget, ojämna insatser och Reideborn möttes av sågningar och kritik.

– Säsongen i Modo satt nog kvar ganska mycket hos mig. Vi förlorade mycket i Modo och vad man än gjorde kändes det som att det ändå blev förluster, till slut. Det blev svårt för mig att ta mig ur det, säger målvakten som nu motbevisat alla tvivlare.

Hetaste målvakten

På de sex senaste matcherna, 364 minuter på isen och 124 skott mot sig, har Reideborn endast släppt in fyra puckar.

Han har hållit nollan i tre matcher på tolv dagar, vilket ger en räddningsprocent på 96,8 och gör honom plötsligt till SHL:s hetaste målvakt.

Nu pratar Reideborn om jobbet vid sidan av rampljuset som fick allt att vända.

– Vi har jobbat hårt med att hitta saker som gör mig tryggare och tydligare med vad jag ska göra. Att göra det enkelt bara, säger Reideborn och drar några konkreta exempel:

– Vad jag ska befinna mig i olika vinklar, vilken höjd jag ska vara på och hur långt ut jag ska gå. Väldigt enkla saker, egentligen. Det blir få saker att tänka på, inga onödiga tankar.

”Är mentalt svårt”

Hjälpen kommer från målvaktstränaren Jan Öhman och han säger så här om Reideborns plötsliga succé:

– Nu äger han en spelidé och gör samma saker varje dag. Det var där vi började, att han skulle hitta sin spelidé. Det är saker som är enklare att rita än att beskriva, säger Öhman.

– I början av säsongen var det mer yviga rörelser och då var det några puckar som slank in. Nu tycker jag att han klarar av det tajta spelet samtidigt som han kan göra de stora rörelserna också. Den kombinationen har han hittat själv, fortsätter målvaktstränaren.

Är du förvånad över utvecklingen?

– Vi tog hit honom för att vi visste om potentialen. Det jag egentligen är imponerad över är hur stark han har varit. Från att komma tillbaka från den tuffa starten och göra det så bra nu är mentalt svårt, men han har klarat det.

Hjälp från målvaktskollegan

Ett annat stöd har Mikael Tellqvist varit.

Den rutinerade målvakten har under säsongen hjälpt till med mental rådgivning som Reideborn anser har betytt mycket för honom själv.

– ”Tellan” har hjälpt mig mycket med hur jag ska tänka. Små knep som han själv brukar använda. Det har underlättat väldigt mycket för mig. Jag går in med mycket mer positiva tanka till matcherna nu, säger Reideborn.

Nu väntar Skellefteå i sista omgången för Djurgården och det är just Reideborn som är nyckeln till att laget ska behålla play-in-platsen och fortsätta säsongen.

– Vi förtjänar en slutspelsplats med tanke på det jobbet vi har gjort. Det blir en väldigt rolig och inspirerande match. Skönt att ha den chansen vi har.

ARTIKELN HANDLAR OM