Slaget om Siljan har levt upp till namnet

HOCKEY

Moras Jacob Nilsson stängs av i fem matcher och jag är inte ett dugg förvånad.

Det var en av de mer klockrena huvudtacklingar jag sett den här säsongen.

Frågan är istället hur mycket disciplinnämnden får jobba efter kvällens match.

Tre heta matcher mellan Leksand och Mora och tre fall har redan hamnat på disciplinnämndens bord.

En från varje match.

Det var mycket diskussioner efter smällen i senaste matchen i Leksand och jag fick massor av mail från folk som tyckte att det absolut inte var någonting.

Att det var leksandsbacken Daniel Bertov som var ”låg” med huvudet.

Men jag hade sett HV-backen Andreas Borgman landa en armbåge i huvudet på Färjestads Per Åslund några dagar tidigare. Åslund som var ännu lägre med huvudet. Det hjälpte inte Borgman, som fick ett tidsbestämt straff som motsvarade fem matcher.

Att Jacob Nilsson får samma dom är helt naturligt. Hans armbåge, eller överarm som dicisplinnämnden väljer att kalla det, kom från blinda sidan och var inte vacker. Jag står fast vid att det är en av de fulare jag sett den här säsongen.

Slaget om Siljan har verkligen levt upp till namnet. Det här var andra avstängningen för en huvudtackling, då leksandsbacken Markus Lauridsen fick samma straff efter första mötet. Den smällen var minst lika ful.

Dessutom valde Leksand att anmäla Moras Robin Johansson för en buttending i match två, men där friade nämnden som väntat.

De måste ha jourtjänstgöring

Frågan är vad som händer i kväll när lagen möts i match 4 i Mora.

Jag antar att disciplinnämnden har jourtjänstgöring efter allt som hänt hittills.

Dagens dom är naturligtvis ett hårt bakslag för Mora, där Jacob Nilsson varit en av lagets absolut bästa anfallare den här säsongen.

Noterar också att både Jimmie Ericsson i Skellefteå och Malmös Stefan Warg stängs av för varsin slewfooting, ett begrepp vanliga människor knappt visste vad det var innan avstängningarna började hagla förra säsongen.

Disciplinämnden verkar ha snöat in på det här med slewfooting. I NHL var det inte en enda avstängning för samma förseelse förra säsongen. Där brukar det stanna vid böter och jag tycker det borde räcka med det även i SHL.

Sedan kan jag tycka att det känns lite sportsligt galet att avstängningar i slutspelet ska spilla över på nästa matchserie.

Att en kommande motståndare drar fördel av vad en tidigare drabbats av. Som HV-backen Andreas Borgman som kommer att vara avstängd i första semifinalen mot Malmö, för sin huvudtackling på Färjestads Per Åslund i kvartsfinalen.

Nu är det kvitterat i och med att Stefan Warg också är avstängd i Malmö, men det känns ändå lite märkligt.

Nu lindras ju dessutom straffet för Borgman. Avstängningen fram till den 2 april ansågs ju motsvara fem matcher enligt disciplinnämndens måttstock. Nu stannar det vid två.

ARTIKELN HANDLAR OM