HV71:s nya vapen – GPS på spelarna

1 av 3
Forskningsprojektet görs i samband med Mittuniversitetet och Kungliga tekniska högskolan.
HOCKEY

Med ett nytt positioneringssystem hoppas HV71 kunna ta nästa steg.

Tack vare antenner i taket på Kinnarps Arena och ett chip i axelskydden ska spelarnas rörelsemönster kartläggas och analyseras.

– Hockeyn har kanske legat lite efter, men nu är det vår tur att kliva in i det här, säger klubbens GM Peter Ekelund.

HV71 har imponerat den här säsongen, men slår sig inte till ro för det. Klubben är med i ett forskningsprojekt, i samarbete med forskarna Glenn Björklund, Mittuniversitet, och Mikael Swarén, KTH.

– De (forskarna) har en grundfrågeställning att utvärdera skenorna på skridskorna, vad som är snabbast och bäst. Då vill de se spelarnas rörelsemönster på isen för att sedan optimera materialet och se vilka skenor som passar bäst för exempelvis en back eller en forward, beroende på rörelsemönster, säger HV71:s General Manager Peter Ekelund.

”Mycket tankar och idéer”

Med hjälp av antenner i taket på Kinnarps Arena samt ett litet chip i spelarnas axelskydd samlas en massa data in, och den här informationen hoppas HV71 kunna använda sig av.

– Vi får se lite hur vi kan utnyttja det, men egentligen finns det ganska mycket man kan ha nytta av. Spelarnas rörelsemönster i matchsituation kan man kanske omsätta till träning för att på så sätt få en mer effektiv träning. Om vi har en femma som producerar mycket mål kanske man kan se något i deras sätt att röra sig som man kan bygga vidare på. Vi famlar lite, men vi har mycket tankar och idéer, säger Ekelund.

”Har legat efter”

Inom en del andra sporter, som till exempel fotboll och rugby, har liknande teknik funnits i flera år.

– Hockeyn har kanske legat lite efter, men nu är det vår tur att kliva in i det här. Man måste prova lite saker för att ta nästa steg, säger Peter Ekelund.

HV71 ska testa positioneringssystemet säsongen ut, och sedan utvärdera om det är något de vill fortsätta med.

ARTIKELN HANDLAR OM