”Var mycket känslor den kvällen”

1 av 3 | Foto: Emil Wesolowski
Hörnqvist.
HOCKEY

För knappt två månader sedan avgjorde han Stanley Cup-finalen.

Nu är Patric Hörnqvist, 30, tillbaka i Väsby – med den mytomspunna bucklan tätt intill sig.

– Det finns ingenting coolare än att stå här i Sverige med den, säger han.

Knappt ett öga var torrt under måndagen när Patric Hörnqvist, 30, hyllades i Vilundaparkens ishall i Väsby.

Hit flyttade hockeyspelaren som tolvåring innan han sex år senare tog klivet till Djurgården i elitserien och sedermera NHL.

Det är tydligt att vistelsen väcker många minnen till liv.

– Utan Väsby hade jag aldrig varit i NHL och aldrig stått med den här bredvid mig, säger Patric Hörnqvist och klappar till Stanley Cup-bucklan som står majestätiskt på en bänk i A-lagets omklädningsrum.

”Carl betyder otroligt mycket”

Man får lugnt konstatera att hans egna dag med det åtråvärda priset är välförtjänt. Det var trots allt Hörnqvist som gjorde det direkt avgörande målet mot Nashville som gav Pittsburgh Penguins titeln.

Med 1.30 kvar av ordinarie speltid lyckades Hörnqvist, som stod bakom målet, slå in pucken via målvakten Pekka Rinnes arm.

– Någon måste ju avgöra, konstaterar Patric Hörnqvist som därmed sänkte gamla klubben Nashville där han spenderade sex år.

– Att få göra ett så pass viktigt mål i en arena som man har spenderat så pass mycket tid i…det var mycket känslor som kom den kvällen.

Hans lagkamrat, Carl Hagelin, såg till att fastställa slutresultatet till 2–0 i öppen kasse. Att landsmannen har haft stor inverkan på Hörnqvist hymlar han inte med.

– Han betyder otroligt mycket. När han kom till Pittsburgh så vände det både för min egen del och hela laget, säger Patric Hörnqvist.

Hagelin anlände i januari 2016. Då låg Pittsburgh knappt på slutspelsplats.

– Drygt 1,5 år senare står vi här med två ringar. Han har verkligen varit oerhört betydelsefull för vårt lag med den farten han har. Det är en otrolig hockeyspelare och också en fin person, säger Hörnqvist som inte har några planer på att flytta hem till Sverige på ett bra tag.

– Nej, inte än. Förhoppningsvis har man chans att vinna fler sådana här titlar. Det finns ingenting coolare än att stå här i Sverige med bucklan och få visa upp den för familj och vänner. Det är en grym upplevelse.

Fans från hela landet

Förutom att hylla NHL-proffset var givetvis många av de hundratals besökarna i Väsby intresserade av att få en glimt av den mytomspunna Stanley Cup-bucklan.

Familjen Östberg hade åkt ända från Falun, 2,5 timmes bilfärd.

– Mest för bucklan men även för Hörnqvist så klart. Vi ska även se den imorgon när den är hos Hagelin, säger pappa Mikael Östberg som berättar att familjen är stora hockeyfantaster.

– Vi var i Pittsburgh i somras och kollade på finalen faktiskt.

Barnen August, 7, och Stella, 5, fick till och med varsin kram av hockeyspelaren.

– Det var häftigt, säger August och får försiktigt medhåll från lillasystern.

Fest med bucklan

Nu väntar en kväll fylld av fest för Patric Hörnqvist tillsammans med nära och kära. I morgon blir det åka av när det är dags för lagkamraten Hagelin att överta bucklan.

– Ja, det lär det bli. Det gäller att återhämta sig snabbt efter kvällens bravader, så blir det nya tag imorgon, säger Hörnqvist och skrattar.

Bucklan har ju varit med om en hel del, kommer det hända något speciellt?

– Det får det göra ikväll i så fall!

ARTIKELN HANDLAR OM

Pittsburgh

NHL