Mejla

Per Bjurman

Bjurman: Nu lever hans dröm igen

Publicerad:
Foto: TT

HOCKEY

NEW YORK. Henrik Lundqvists dröm lever igen.

Han kan kanske ändå få lyfta Stanley Cup-bucklan till slut. 

New York Rangers lyckades ju under lördagen fälla det tyngsta free agency-bytet i Kevin Shattenkirk – för ovanlighetens skull utan att spränga banken.

Därmed är de ”contenders” igen.

Nä, en enda spelare vinner inga Stanley Cup-titlar – och det tål att påpekas att det inte precis blev braksuccé när Washington Capitals trejdade till sig Shattenkirk från St. Louis den gångna säsongen.

Men den 28-årige amerikanen framstår som exakt den typ av komponent som saknats i Rangers under hela Henrik Lundqvist-eran och därför känns det som att den här affären öppnar en ny, avgörande dimension i klubbens hela identitet.

”Shatty”  är en spelskicklig, skridskostark, offensivt orienterad back som – viktigast av allt  – kan sätta fyr på powerplay. 

Som någon påpekade när Blåskjortorna  under lördagseftermiddagen, ett par timmar efter att free agency-fönstret öppnat, bekräftade att man hade den hetaste signaturen i hela racet på papper: Fyra gånger under sin karriär har han han stått för minst 25 powerplay-poäng per säsong. Den senaste Rangers-back som mäktade med det var Brian Leetch. 

För nästan 20 år sedan. 

”Finns annat än pengar”

Dessutom ville Mister Shattenkirk uppenbarligen hemskt gärna till Rangers – som redan för en dryg vecka sedan köpte ut stabbige trotjänaren Dan Girardi och överhuvudtaget håller på att skapa sig en betydligt yngre, snabbare backuppsättning. Han är uppvuxen utanför New York, höll på ”Blueshirts” som barn och valde tydligen att tacka nej till betydligt fetare anbud från andra klubbar.

– Det finns annat än pengar. Jag fick en chans att få spela med Rangers och hade inte kunnat leva med mig själv om jag inte tagit den, säger han.

Den sortens dedikation drömmer alla om.

Viktigast av allt, dock:

General managern Jeff Gorton lyckades knyta till sig en ny stjärna utan att pröjsa för mycket – eller för länge.

Det är snudd på sensationellt. 

Manhattan-klubben har genom åren varit t ökänd för att skriva direkt  korkade kontrakt med free agents – och sedan snabbt hamnat i lönetakstrubbel.

En av flera contenders

Shattenkirk får jämförelsevis beskedliga 6.65 miljoner dollar – drygt 56 miljoner kronor – per säsong i fyra modesta år.

Därmed har Gorton utrymme både att skriva nya kontrakt med Mika Zibanejad och Jesper Fast och en ny klass-center – om inte annat så via trejd under säsongens gång.

Så det skulle inte förvåna om Henrik Lundqvist efter nyheten tog fram gitarren och drog av en glad trudelutt i den ljusa svenska sommarkvällen.

Nej, hans Rangers är inte favoriter – ens i en Metropolitan-division som börjar se helt infernalisk ut. 

Men de är en av flera contenders igen.

I övrigt hände mycket under de inledande free agency-timmarna – men inget särskilt spektakulärt. 

Det ryktades ett tag att Joe Thornton var på väg från San Jose – till just Rangers, bland annat – och det hade onekligen varit nåt, men till slut skrev den skäggige veteranen på för ytterligare ett år med klubben han tillhört de senaste tolv åren. 

Chicago – som nyligen hämtade ”hem” Brandon Saad från Columbus – spann vidare på det nostalgiska temat och signade gamle favoriten Patrick Sharp också och även Nashville lockade tillbaka beprövade gamla namn som Scott Hartnell och Anders Lindbäck , plus tvåfaldige Stanley Cup-mästaren Nick Bonino. 

Dallas Stars gjorde den kanske näst bästa affären genom att städsla Martin Hanzal. Med det förvärvet har de skaffat sig ett imponerade djup på centersidan och ser ut som ett riktigt hot igen. 

Förlorare?

Ja, tyvärr lyckades klassiska svensklagen Detroit och Vancouver inte göra några affärer som bidrar till bryta den negativa trenden. 

De är av allt att döma fortfarande på väg åt helt fel håll. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN