Planen: Vill skapa en hockeyorganisation

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

Då: rivaler.

Snart: sambos?

SHL och Hockeyallsvenskan är på väg att riva muren mellan varandra.

– Vi har startat att samarbeta mer och inom vissa områden är målsättningen att skapa en central organisation, säger Stephan Guiance, vd för Hockeyallsvenskan.

Ni har säkert följt en hektisk höst inom svensk ishockey som slutat med att SHL avsatt en vd och en domarchef och där supportrarna attackerat med hatramsor mot etablissemanget och banderoller på läktarna.

Det har varit lugnare i hockeyallsvenskan.

Men tonen mellan ligorna har stundtals varit hård och man har inte haft en samsyn på de stora frågorna inom hockeyn. Bland annat kvalmekanism.

Ska flytta ihop

Nu rör sig ligorna mot varandra och vi ser en fusion likt den som finns i fotbollen där intresseorganisationen Svensk elitfotboll, SEF, sätter agendan i allsvenskan och superettan. Där har man till och med gått så långt att man förhandlar som en part gällande kommersiella avtal.

– Slår det väl ut så flyttar vi ihop i samma lokal i början av nästa år. Vi sitter i dag vid Skogskyrkogården och SHL vid ett av höghusen på Globen-området. Vårt avtal kan sägas upp och jag tror att vi kan dra fördel på många områden om vi sitter tillsammans. Inget är klart, men vi har en bra dialog, säger Guiance.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Stephan Guiance

Vill minska intäktsklyftan

En isbrytare mellan ligorna blev när SHL valde att anställa Tomas Thorsbrink som domarchef, som tidigare haft samma roll i Hockeyallsvenskan.

— Jag ser framför mig att vi har en domarorganisation och att vi har samma organisation för säkerhet och IT. Men jag vill vara noggrann med att påverka att vi inte är ute efter att ta SHL:s pengar eller kräva att de ska dela med sig. Vi ska förhandla om nytt tv-avtal om två år och då ska vi se till att vi får en sådan lukrativ uppgörelse som möjligt och minska intäktsklyftan samt se till att våra klubbar får det bättre än idag, säger Stephan Guiance.

SHL använder ett situationsrum – vill ni ha det också?

– Nej, faktiskt inte. Vi upplever att det funkar bra med lokala videodomare och att matchledarna på isen har mer förtroende och pondus att avgöra matcherna.

ARTIKELN HANDLAR OM