Pittsburgh nollade Toronto

avPer Bjurman, Simon Sjöstrand

HOCKEY

NEW YORK. Vissa euforiska fans hade nästan börjat tro att Toronto Maple Leafs var oslagbara.

Men icke.

I natt kom ett mycket inspirerat till Pittsburgh till stan och nollade säsongsstartens stora poplag.

– Helt klart vår bästa match för säsongen, säger Carl Hagelin till Sportbladet efter 3-0-segern.

Ett visst övermod har haft en tendens att slå rot i Toronto även år när betydligt beskedligare upplagor av Leafs haft lite framgångar, så inte helt oväntat är stämningen efter årets sensationella rivstart snudd på hysterisk.

Men som sagt:

I natt fick alla som redan börjat planera Stanley Cup-parad i den kanadensiska metropolen till sommaren en påminnelse om att det finns fler lag i NHL som kan spela högklassig hockey.

Ett mycket fokuserat, inspirerat och sammanbitet Pittsburgh manövrerade ut de unga stjärnorna helt och vann till slut med 3-0.

Foto: Frank Gunn / TT

Det var rentav så man kunde få intrycket att de ville sätta uppstickarna på plats…

– Nej, det handlade mer om oss själva. Bortsett från någon enstaka period här och där har vi varit dåliga under inledningen. Så vi ville verkligen göra en bra match för vår egen skull, säger Carl Hagelin på telefon från Toronto.

”Så gör Sid ofta”

– Det gjorde vi också. Det var helt klart vår bästa match för säsongen. Vi spelade precis som vi ska. Snabbt, rakt och nära varandra hela tiden. Begick nån ett misstag fanns det genast en lagkamrat där och täckte upp.

Det går dock inte att komma runt att Sidney Crosby ägnade avsevärd energi att plocka bort Auston Matthews – säsongens hittills största fixstjärna – ur matchen. Och lyckades utmärkt.

– Ja, nej, där hände det inte så mycket. Men så gör Sid ofta med de andra lagens allra bästa spelare, fortsätter ”Hagge”.

Hans kedjekamrat Evgeni Malkin gjorde två av målen i natt, varav ett i tom kasse, och det var ingen tillfällighet. Linan de två bildar med Phil Kessel har genomgående varit Penguins bästa hela säsongen.

– Ja, vi har skapat, och producerat, rätt mycket i fem-mot-fem. Det känns helt okej för oss.

▪▪▪

Den gamle Erik Karlsson är fortfarande herre på täppan i kampen mot ”nye Erik Karlsson” – Rasmus Dahlin.

Den tvåfaldige Norris Trophy-vinnarens San Jose slog i alla fall Rasmus Buffalo med 5-1 hemma i Sharktank tidigt i morse.
Det blev dock oavgjort i matchen-i-matchen.

Erik hade en assist för Sharks – och Rasmus en för Sabres.

▪▪▪

Edmonton Oilers tycks ha kommit igång ordentligt.

De tog andra raka övertidssegern i hemmapremiären mot Boston Bruins i natt.

Den här gången var det tyske Leon Draisaitl som satte 3-2 37 sekunder in i sudden death-perioden – på assist från Connor McDavid, förstås.

Adam Larsson noterades för en assist under ordinarie matchtid.

▪▪▪

Det går riktigt uselt för LA Kings just nu.

De fick inte bara spö av New York Islanders hemma i Staples Center i natt. De fick spö med rungande 7-2.

Finländske veteranen Valtteri Filppula var isens kung med två mål och en assist.

Robin Lehner stod större delen av matchen, och stoppade 28 skott, men tvingades avbryta sex minuter innan slutsignalen efter att ha träffats olyckligt av en puck.

På plats i arenan var annars Zlatan Ibrahimovic, 37. Den svenske fotbollsstjärnan, till vardags i MLS-laget Los Angeles Galaxy, tog hand om ett ceremoniellt nedsläpp före matchen och några minuter in i matchen fick han hemmasupportrarna att skrika: ”Byt om Zlatan, så att vi får se några mål!” när Kings hamnade i underläge.

Säsongens tio bästa värvningar i NHL 00:43

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM