Oväntade valet: Han står mot Kanada

Landslagsledningen har gjort sitt målvaktsval inför OS-turneringen – Enroth får chansen

Av: Hans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

INCHEON. Tre Kronor har gjort sitt målvaktsval.

Det blir Jhonas Enroth som får förtroendet mot Kanada:

– Vi vill ge Jhonas en chans att spela från start och visa vad han verkligen går för, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

Tre Kronor går in i OS-turneringen på torsdag med match mot Norge. 

Men redan på måndag väntar träningsmatch mot Kanada i Incheon, utanför Seoul, där det svenska laget förbereder sig inför allvaret.

För att det ska bli ett lyckat OS för svensk del måste målvaktsspelet fungera. Valet av förstemålvakt kan bli helt avgörande för hur det slutar för svensk del.

Under de inledande dagarna har de tre målvakterna, Viktor Fasth, Magnus Hellberg och Jhonas Enroth, delat broderligt på istiden under träningarna. 

De tre målvakterna har alternerat och stått lika mycket var.

Men under söndagsträningen, på förmiddagen lokal tid, var det uppenbart att Enroth är den som står mot Kanada. Han stod ensam på sin sida medan Fasth och Hellberg delade på den andra målburen.

Hela ledarstaben är med i beslutet

Och efter träningen bekräftade Rikard Grönborg att det blir Minsk-målvakten som står mot Kanada.

– Vi tycker framför allt att Jhonas inte spelat på länge, medan Fasth är uppvarvad och ”Mange” spelade senare än Jhonas. Vi vill ge Jhonas en chans att spela från start och visa vad han verkligen går för.

Om det också innebär att Enroth är den som får förtroendet i premiären mot Norge ville Grönborg inte svar på:

– Jag tycker att Viktor Fasth har sett bra ut och det har alla målvakterna gjort. Målvaktssidan är en position där vi är starka på, säger Grönborg som tar hjälp av hela ledarstaben i beslutet:

– Stefan Ladhe (målvaktstränaren) har en del att säga till om, men jag tar sista beslutet. Ladhe är specialist och sådana lyssnar jag på.

Ladhe själv berättar för Sportbladet om hur beslutsprocessen går till:

– Oftast berättar jag först vad jag tycker och ser, det kan var helt andra saker som någon annan har sett och så diskuterar vi de sakerna och kommer fram till ett beslut. Oftast är vi väldigt överens när vi har pratat klart om det, säger Ladhe.

Publicerad: