Salos kritik efter OS-fiaskot: ”Jag fick ta hela smällen”

Foto: STEFAN MATTSSON
HOCKEY

Han blev utpekad som syndabock efter OS-fiaskot i Salt Lake City.

Nu, 16 år senare, riktar Tommy Salo skarp kritik mot förbundet över det obefintliga stödet.

– Ingen hörde av sig, jag fick ta hela smällen, säger 47-åringen i podcasten Hockey from the heart.

Det största svenska idrottsfiaskot sedan Japan 1936 är ett faktum. Detta är en skam för svensk ishockey” utbrast Radiosportens Lasse Granqvist efter slutsignalen.

Ett stjärnspäckat Tre Kronor hade förlorat OS-kvartsfinalen 2002 mot blåbärsnationen Vitryssland och det var målvakten Tommy Salo som pekades ut som syndabock.

Pekades ut som syndabock

Han släppte in 3–4-pucken, efter ett vitryskt skott från mittzonen, med knappt tre minuter kvar av matchen – något han alltid kommer att förknippas med.

– Jag kunde inte gjort något annorlunda. Pucken kom stigande och jag försöker ta den mot kroppen. Försöker bara vara i vägen. ­Tyvärr så smiter den in. Mycket snöpligt, har Salo tidigare sagt i en intervju med Sportbladet för sex år sedan.

Men nu, 16 år efter fiaskot, berättar Salo hur han egentligen mådde efter det där insläppta målen.

I det senaste avsnittet av hockeyprofilen Andreas Johanssons podcast, Hockey from the heart – som Sportbladet exklusivt tagit del av – pratar målvaktsikonen om hur han pekades ut som syndabock.

– Det var tufft. Det var tufft efteråt också. Jag var det svarta fåret och allt var mitt fel. Men det kan jag inte hålla med om. Vi var dåliga allihopa, men jag fick ta hela skulden, säger Salo och riktar skarp kritik mot Svenska ishockeyförbundet.

Foto: NIKLAS LARSSON / © Bildbyr n

Fick inget stöd

Han fick varken stöd eller hjälp efter OS-kvartsfinalen 2002.

– Det var bara att åka tillbaka till Edmonton och börja spela igen. Jag fick ingen hjälp av landslaget eller någonting. Det var ingen som hörde av sig från förbundet, utan jag fick ta hela smällen.

– Jag önskar att det fanns någon hjälp jag kunde ha fått under den tiden. Någon från förbundet eller någon som åtminstone kunde visa lite hänsyn. Men det fanns inte, fortsätter Salo.

Efter målvaktstavlan i Salt Lake City gjorde Salo ytterligare två säsonger i NHL innan han återvände till svensk hockey för spel i både Modo och Frölunda.

När 47-åringen lade plockhandsken på hyllan blev han i stället sportchef, en säsong i Oskarshamn och fem säsonger i Leksand.

ARTIKELN HANDLAR OM