Kenttä om lånen: ”Siffran är ovanligt hög”

avSimon Norberg

Foto: BILDBYRÅN

När IK Oskarshamns senaste nyförvärv, Patrik Parkkonen, debuterar i kväll blir han klubbens 43:e registrerade spelare den här säsongen.

En siffra som är högst anmärkningsvärd.

– Just nu gäller de spelreglerna så då förhåller vi oss till det, säger sportchefen Per Kenttä.

IK Oskarshamn är den klubb i i hela hockeyallsvenskan som använt sig av klart flest spelare den här säsongen.

I onsdags blev backen Patrik Parkkonen, från Bik Karlskoga, klar för klubben på ett kontrakt säsongen ut. I kväll när han debuterar blir han Oskarshamns 43:e registrerade spelare bara den här säsongen.

Men det som kanske är mest anmärkningsvärt är att sportchefen Per Kenttä framförallt lånat in en hel drös av spelare på korttidskontrakt i höst, Lucas Elvenes, Marcus Sylvegård, Tom Hedberg och Olle Lycksell för att nämna några.

Öppnar för att göra om

Sammanlagt har klubben haft tio lånespelare i truppen, men sportchefen ser inte detta som något problem för tillfället.

– Just nu gäller de här spelreglerna och då förhåller vi oss till det. Men jag är inte emot att man i framtiden ska ha en begränsning på lånespelare för att sätta press på SHL att de inte ska ha för stora trupper. Många av de här spelarna är ju inte tillgängliga för oss i juni, juli och augusti – men sen när de inte får plats blir de utlånade, säger Kenttä och fortsätter.

– Du har en större potential i en SHL-spelare om han får rätt vägledning. Lucas Elvenes (ledde poängligan i hockeyallsvenskan när han lämnade för Rögle), är ett bra exempel. Får de unga bra med istid och bra tränare kan det smälla ordentligt.

Men 43 spelare redan nu, vad säger du om den siffran?
Den är ovanlig hög men ingenting att säga om. Vi har haft skador och annat som påverkat.

Foto: BILDBYRÅN
Patrik Parkkonen.

”Jobbig situation”

Debatten kring lånespelare har nått Djurgårdens tekniska sportchef Thomas Johansson. I podden Sporthuset ger han sin syn på saken.

– Huvudsyftet är ju idag med spelare och agenter att de vill ha sin individuella utvecklingsplan. Då är det ju den delen i form av att man lånar ut till hockeyallsvenskan exempelvis. Från den hockeyallsvenska sidan hamnar man då kanske i lite jobbiga situationer och man har kanske för många sådana här spelare i sitt lag när de kan återkallas och det man kan få hål i sin trupp. Jag tror inte på det här med att man ska begränsa, att man bara får låna två eller tre. Utan jag tror man måste värdesätta vad man får, hur många man kan ha och vara väldigt noggrann med det. Vissa klubbar kanske bygger det som en affärsmodell att man får många bra och billiga spelare, säger han i podden.

Oskarshamn spelar borta mot Västervik 19.00 ikväll.