”De är nästan som robotar”

HOCKEY

Mikael Samuelsson glänser i skuggan av supertvillingarna – och hyllar sina lagkamrater

NEW YORK. Daniel och Henrik Sedin är inte de enda svenskar som glänser i Vancouver.

Mikael Samuelsson, 34, är också glödhet för närvarande – och prickade in säsongens artonde mål när serieledarna i natt slog St. Louis med 3–2.

– De senaste 20 matcherna har det gått bra. Jag får roligare istid och det ger resultat, säger ”Samme” till Sportbladet.

De har haft praktiskt taget hela backuppsättningen skadad, men det verkar inte spela någon större roll.

Serieettan från British Columbia fortsätter vinna och ta poäng nästan hela tiden.

Inatt blev det alltså uddamålseger mot St. Louis

– Det har väl varit upp och ner på slutet, men med tanke på alla skador vi haft får man ändå vara nöjd. I kväll gjorde vi väl egentligen ingen riktigt bra match, men Cory Schneider, som stod den här matchen, var lysande och vi lyckades hitta ett sätt att vinna. Det var skönt, säger Mikael Samuelsson när vi når honom efter slutsignalen.

Spelar power play

”Samme” gjorde själv matchens första mål och det var ingen tillfällighet. Han hör sedan flera veckor tillbaka till Canucks formstarkaste pjäser.

– De senaste tjugo matcherna tycker jag det gått bra. Dessförinnan spelade jag i en tredjekedja med Malhotra och Torres och det funkade om jag ska vara ärlig inte alls. Men nu spelar jag med Ryan Kelser i andrakedjan och får lite roligare istid. Sedan Alex Edler gick sönder har jag dessutom fått ta hans backplats i vår första powerplay-formation och det ger resultat, säger han.

Tvillingarna Sedin är som bekant rätt bra på att producera poäng de också. De stod för varsin assist i natt igen – till Samuelssons mål. Det betyder att Daniel rycker i toppen av poängligan – och att Henrik närmar sig Steve Stamkos på andraplatsen. Snart kan de vara etta och två.

– Det är imponerande. Men de är nästan som robotar, de kommer till hallen kväll efter kväll och gör sitt jobb, helt oberörda, berömmer landsmannen i andrakedjan.

Vad händer. Detroit?

Canucks har nu sju poäng tillgodo på tvåan i västra konferensen, Detroit, och kan i princip. Men ingen i laget är intresserad av att luta sig tillbaka.

– Eftersom det är så jämnt i vår konferens spelar praktiskt taget alla lag vi möter som om det redan vore slutspel. Så det blir tuffa matcher framöver, vi kan inte slappna av, menar Mikael Samuelsson.

Apropå Red Wings tycks de hamnat i en liten formsvacka i igen. De åkte i natt på andra raka hemmaförlusten, den här gången mot formsvaga Dallas.

– Vi är helt enkelt inte tillräckligt bra på hemmais. Ska man nå framgång måste man dominera på hemmaplan och det gör vi inte just nu, rasar coachen Mike Babcock.

Loui Eriksson, som haft aningen svårt att hävda sig i hjärnskakningsskadade radarpartnern Brad Richards frånvaro, gjorde ett snyggt mål i slutet av första perioden – i numerärt underläge. Efter att pucken studsat över Niklas Kronwalls klubba vid blålinjen kom han loss i ett friläge och medelst rena Foppa-finten lyckades han lägga in pucken bakom Jimmy Howard.

Tomas Holmströms stod för Detroits tröstmål.

Toppen av poängligan:

Daniel Sedin, Vancouver 79 (32+47)

Steven Stamkos, Tampa Bay 77 (41+36)

Henrik Sedin, Vancouver 74 (15+59)

Martin St Loius, Tampa Bay 72 (22+50)

Corey Perry, Anaheim 67 (31´63)

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL