Det är kaos inför ”Slaget om Siljan”

HOCKEY

Klubben kommer att slå rekord

När ”Slaget om Siljan” avgörs i eftermiddag väntas 17 000 åskådare. Men folkfesten höll på att utebli för Leksands supportrar.

I sista minuten ordnade man busstrafiken.

– Men det var ingen lätt uppgift, säger säkerhetsansvarig Martin Solén.

Ishockeymatchen i dag lockar mer folk än hela Leksands kommuns befolkning, 15 289.

Därför är det inte konstigt att all logistik måste fungera för att supportrarna ska hinna komma på plats vid uterinken Villa Långbergs Arena innan nedsläpp klockan 17.00.

Men Leksand har haft – och räknar med – kaos i trafiken.

– Visst är det så, säger klubbens säkerhetsansvarig Martin Solén till Dalarnas tidningar.

– Men vi gör så gott vi kan för att det ska fungera. Så gott som alla bussar är uppbokade av Tjejvasan i Mora, men vi hade tur och kunde efter lite övertalning engagera de bussar och chaufförer som har körningar hit med folk som ska på förfest.

Kommunen är vänlig och tänker inte skicka ut några parkeringsvakter. Men samtidigt varnar man för att bilen kan forslas bort om det blir för rörigt utanför arenan.

Den tillfällige utomhusarenan i Leksand har kostat klubben cirka fyra miljoner kronor att bygga. Det är givetvis mycket pengar för LIF, som startade den här säsongen med ett underskott på närmare tio miljoner kronor.

Gör en ekonomisk vinst

Men det stora publikintresset gör att Leksand kommer att göra en vinst på matchen.

– När jag tillträdde tittade vi på riskerna med matchen, men alla papper var skrivna så det var bara att köra på. För att inte gå back på matchen behövde vi drygt 12 000 åskådare, säger Leksands vd Mats Aspemo till Dalarnas tidningar.

– Men några fler utematcher planerar vi inte. Fokus kommer att ligga på det sportsliga planet i fortsättningen, säger Leksands vd Mats Aspemo.

Slår klubbrekord

Arenan kan ta in 20 000 personer men efter ett svagt intresse från Moras supportrar så togs det ett beslut att reducera kapaciteten på den västra kortsidan.

Därmed kommer man att ta in runt 17 000 åskådare. Leksands publikrekord inför matchen är på 12 479 personer från en match mot Brynäs 1964.

ARTIKELN HANDLAR OM