Avgjorde – med Datsyuk-kopia

HOCKEY

Växjös derbyhjälte om sina succéstraffar, Youtube-idoler och tiden i NHL och AHL

Mike Iggulden har avgjort två matcher i rad – med samma straffvariant.

Dragningen har han kopierat från Detroits Pavel Datsyuk.

– Jag har sett honom göra den på Youtube. Jag älskar att se honom spela, säger Mike Iggulden – elitseriens ödmjuke poängkung.

Efter Smålandsderbyt mellan HV71 och Växjö är det en spelare – Mike Iggulden – som alla åskådare pratar om och som alla journalister vill prata med. Och det är inte så konstigt. Den 28-årige kanadensaren avgjorde matchen med sina tre straffmål (även om bara två räknas i statistiken).

När det har gått drygt en halvtimme efter slutsignalen har många Växjöspelare hunnit duscha och fått i sig mat. Mike Iggulden står dock fortfarande i underställ längst in i omklädningsrummet och svarar tålmodigt på journalisternas frågor. När Sportbladet därefter ber om ytterligare en intervju spricker elitseriens poängkung upp i ett leende.

– Inga problem, säger han och hälsar.

– Mike. Trevligt att träffas. Hur är det med dig?

Bra, tack. Med dig då?

– Efter en sådan här match är det riktigt bra. HV71 spelade bra försvarsspel och gav oss inte mycket chanser, men de vi lyckades skapa gjorde vi mål på.

Laget visar en stark moral som lyckas vända matchen.

”Kände mig lite trött”

Vad tycker du om din egen insats då?

– Jag lyckades hjälpa laget med mina mål. Men jag var inte särskilt bra under matchen. Jag kände mig lite trött i kroppen.

Faktum är att Mike Iggulden, tillsammans med målvakten Oscar Alsenfelt, var den stora anledningen till Växjös vändning. Först kvitterar kanadensaren till 2–2 på straff i tredje perioden.

Sedan sätter han sin straff under den ordinarie straffomgången. Slutligen avgör han Smålandsderbyt med sitt tredje straffmål för kvällen. Med samma dragning avgjorde han matchen mot Färjestad senast.

– Jag måste nog byta taktik nu, skrattar han.

– Jag har aldrig gjort tre straffmål i samma match tidigare.

Någon gång har jag gjort två, men aldrig tre. Det var väl ett bra tillfälle att göra det i dag?

Tränar du mycket straffar?

– Ja, det gör jag. Jag har alltid varit en spelare som tar straffar, även i AHL. Jag försöker öva på det och jag försöker hela tiden komma på nya saker.

Hur då? Tittar du på Youtube?

– Ja, exakt. Den där straffen jag avgjorde med har jag lärt mig av (Pavel) Datsyuk. Jag har kikat på den straffen på Youtube. Jag älskar att se honom spela, säger Iggulden, som själv har gjort tolv matcher i världens bästa liga.

Efter några år i AHL fick han chansen i chansen i San Jose Sharks säsongen 2007/08. Där blev det bara en match. Säsongen därpå fick han spela elva matcher med New York Islanders Där noterades han för fem poäng (1+4).

– Det var underbart, en dröm som blev sann. Jag är glad att jag fick chansen att spela i många bra städer, i Toronto bland annat. Det var riktigt kul.

”Trivs bra i Europa nu”

Varför fick du inte spela fler matcher?

– Det är något jag frågar mig själv också (skratt). Det är tufft, det är en bra liga med många unga talangfulla spelare. Jag blev aldrig draftad och de gillar att utveckla sina unga spelare. Det var frustrerande vissa stunder men jag kämpade på och fick till slut min chans

Är NHL fortfarande ett mål?

– Jag vet inte. Jag trivs i Europa nu, men skulle jag få en bra deal skulle jag förmodligen sticka.

Ett envägskontrakt?

– Precis. Jag vet inte om det är så troligt, men skulle det hända skulle det vara kul, säger han,

samtidigt som han börjar skruva på sig lite otåligt när han upptäcker att han är ensam spelare kvar

i omklädningsrummet.

”Älskar det ”

Efter ett år i KHL (Dinamo Riga) och ett år i Schweiz (Lugano) valde han inför årets säsong att skriva på för Växjö – trots att det fanns intresse från andra elitserielag.

– Jag var övertygad om att det skulle bli bra här. Jag pratade med Henrik (Evertsson, sportchef) och fick ett bra intryck. Det var ett enkelt val.

Hur trivs du?

– Jag älskar det så här långt. Staden är bra, laget är bra, killarna är bra, säger han

– Jag är verkligen ledsen, men jag måste nog sluta nu. Jag vill inte de andra ska behöva vänta på mig, säger Mike Iggulden – elitseriens ödmjuke poängkung.

ARTIKELN HANDLAR OM