Mot elitserien – i rekordfart

På söndag kan drömmen bli sann för Växjö Lakers

Nu är det nära, Växjö...
Nu är det nära, Växjö...

Elitserien hägrar för Växjö Lakers.

På söndag kan klubben som bildades 1997 nå den högsta serien.

– Vi försöker vara ödmjuka och göra så mycket småsaker som möjligt på rätt sätt, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson.

Om Växjö vinner på söndag i Örebro, samtidigt som Södertälje och Modo tappar poäng, är Växjö klart för elitserien med två omgångar kvar att spela att spela av kvalserien. Då har ishockeyns motsvarighet till Åshöjden svarat för en resa i raketfart.

När Växjö HC gick i konkurs efter säsongen 1996/1997 bildades Växjö Lakers. Helt plötsligt blev det fart och drag kring hockeyn igen. När Öster 1998 ramlade ur allsvenskan behövdes något nytt för publiken i Växjö.

– Den första styrelsen i Lakers var driven. Konceptet var att klubben skulle sticka ut så mycket som möjligt och hockeyn hamnade ibland lite i baksätet. Men hade inte dessa personer gjort vad de gjorde då hade vi inte varit där vi är i dag, säger Henrik Evertsson som kom till Lakers 2004/2005 som assisterande tränaren och blev sportchef två år senare.

– När jag kom till klubben var det nästan mer drag runt hockeyn än det är nu. Den säsongen snittade vi 2 700 åskådare på träningsmatcherna. Det kom vi knappt upp i totalt den här säsongen, fortsätter han.

Värvade Podein

Även om hockeyn hamnade i baksätet gick det ganska snabbt för Lakers att avancera i seriesystemet. Som kuriosa kan nämnas att säsongen 1998/1999 när Växjö Lakers vann division fyra vann Modo elitserien, 22 poäng före Färjestad, för att sedan förlora SM-finalen mot Brynäs.

Första gången Växjö Lakers gav riktigt eko i hockeysverige var när NHL-legenden Shjon Podein värvades inför säsongen 2003/2004, Växjös första i allsvenskan.

– En klockren värvning, säger Evertsson snabbt. En seriös och duktig spelare på alla sätt.

Tappade Fasth

Just värvningarna har varit en nyckel till Växjös framgångar de senaste åren. Klubben har inte plockat de mest namnkunniga spelarna men resultaten har talat för sig själv. Inför denna säsong tappade Växjö bland annat Victor Fasth, Josh MacNevin och Robert Rosén men vann ändå allsvenskan.

– Vi har en tydlig bild av vilka spelare vi vill ha, men den affärsidén är vår egen och den vill jag inte avslöja, säger Evertsson.

– Vi försöker också vara ödmjuka. Göra så många så saker som möjligt rätt. Allt kan inte bli rätt men vi försöker göra så mycket som möjligt rätt.

Evertsson pratar gärna om Växjös lag, men när det gäller elitseriespel blir han tystare.

– Vi har ingen uttalad ambition att nå elitserien, känner heller inget tryck. Man är aldrig klar med något förrän man är klar, säger han diplomatiskt.

TT

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!