Helber: Skriv på innan de viktiga matcherna

HOCKEY

LINKÖPING. Skriv på kontraktet innan slutspelet, eller kvalet, eller lägg ner förhandlingen.

Många spelare har inte nerverna i styr och har tankarna på nya kontraktet istället för på det viktigaste – ishockeyn.

Därför ser vi nu att en del spelare underpresterar under den här så viktiga perioden.

Kvartsfinalerna glöder och alla lag har spelare som över- eller underpresterar.

Varför, kan man fråga sig?

Ja, en del är utpräglade slutspelslirare, som Johannes Salomonsson i Linköping, bäst när det verkligen gäller med en stil som passar den tuffare hockeyn. Andra klarar inte av att hålla nerverna i styr.

Ganska många av dem som verkar ha tankarna på annat håll har just det – tankarna på annat håll.

Helt normalt i Sverige

Sportbladet avslöjade förra veckan att Växjös Sebastian Erixon skrev på för FBK mitt under brinnande slutspel.

I förrgår kunde vi läsa om Hultström och Sallinen som funderar på framtiden när Leksand spelar för sin existens i kvalet.

I svensk hockey är detta något helt normalt hur konstigt det än låter för publik och fans. Det är ett dilemma för klubbar och spelare men jakten på att hitta de bästa spelarna för den bästa pengen pågår året om, ett "rat-race" utan någon klar vinnare.

Det finns inget ”fönster” som är öppet eller stängt för nästkommande säsong. Alla har rätt att söka arbete, det är lagstadgat i Sverige och EU. Det går alltså inte att förbjuda klubbar att uppvakta spelare eller att spelare för den delen skriver på med en annan klubb precis närsomhelst. Inte ens slutspelet är fredad zon.

För att framgångsrikt orka spela varannan dag, hårda matcher både fysiskt och psykiskt måste varje spelare ha 100 procent fokus även på den minsta detalj.  Tid som inte går åt till match går åt till minutiös förberedelse inför nästa drabbning.

Det finns ingen tid till socialt umgänge med frun eller med kompisar utanför laget.  Det finns heller ingen tid eller kraft till att fundera över en ny arbetsgivare.

Framtidsångesten syns

När slutspelet börjar har cirka 40 procent av alla spelare ett anställningsavtal som går ut om några veckor. ”Oj shit, jag kan vara utan inkomst nästa månad”, är en känsla hos många spelare.  I det helt avgörande, och roligaste, skedet av säsongen går många spelare omkring med en stor portion framtidsångest och det visar sig tyvärr på isen!

Tänk om vi kunde slippa klubbyteskarusellen för spelare som är under kontrakt på ett liknande sätt som NHL. Där straffas alla inblandade hårt om kontakt inleds med redan kontrakterade spelare. I Sverige skulle agenterna protestera vilt. 

Klubbarna skulle vara tvingade att hantera detta, men spelarna skulle må bra av det. Det är klart att nuvarande klubb bör ha exklusiv rätt till sina anställda under den viktigaste delen av säsongen.

Det stora problemet är visserligen inte att man skriver på med ett annat lag, problemet är händelseförloppet man måste gå igenom för att bestämma sig. Spelare måste fatta ett beslut som påverkar inte bara deras liv utan också familjens. 

Hur ser ekonomin ut?

Vill jag verkligen flytta när vi trivs så bra?

Hur skulle vi bo?

Vilka blir min nya kollegor och min chef?

Många frågor och känslor att hantera. Det är svårt att vara här och nu när man samtidigt planerar för framtiden.

Jag minns när Patric Blomdahl bestämde sig för att lämna Linköping för Frölunda. Han mådde mycket dåligt under hela förhandlingsprocessen, drog sig längs väggarna och han presterade därefter.

Förstör inte för fansen!

Det tog mig tid att förstå detta och först efter han skrivit på för Frölunda och vi kunde prata ut blev han sig själv igen. Att spelare byter klubb är dock en del av branschen. Ett sätt för spelarna att få upp sin lön och förbättra sina villkor, precis som vilket annat jobb som helst. Det är inget större problem mer än en eventuell kortsiktig chock för

lagkompisar och klubbledning. Lagkompisar förstår i allmänhet men blir förbannade endast om framtida lagbytet stjäl fokus och leder till sämre spel.

Jag har ingen statistik, men är säker på att spelare med utgående kontrakt, och som är svajiga på isen, lider av jobbiga funderingar om framtiden.

Tyvärr.

Att hockeyspelare lever nomadliv och allt som oftast flyttar till bättre villkor, mer speltid, mer pengar är förståeligt. En del av spelet och branschen, men skriv på innan slutspel.

Förstör inte för lagen eller fansen.

Eller ännu bättre, vänta tills hockeyfesten är över för säsongen och fokusera på nästa match.

MIKE HELBER

ARTIKELN HANDLAR OM