Abrahamsson: Oerhört imponerande av Brynäs

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:

GÄVLE. Säsongen tog slut redan innan slutspelet började.

Klart att det är ett stort misslyckande för Färjestad.

Samtidigt är jag oerhört imponerad av Brynäs.

Hans Abrahamsson.
Hans Abrahamsson.

Den avgörande matchen blev precis så jämn som man kunde förvänta sig, men Färjestad föll tungt i Löfbergs Arena. Riktigt tungt. På nytt tappade man en ledning i den tredje perioden och med 1.19 kvar sköt Tomas Slovak det avgörande målet som tog Brynäs till kvartsfinal.

Eller egentligen var det ett självmål. Olycklige Ludwig Byström fick pucken på sig och den styrdes in bakom storspelande Fredrik Pettersson Wentzel.

På reprisbilderna ser det inte ut som att Anton Rödin är på pucken med sin höga klubba, något som fick domarna att föra en dialog med Situationsrummet. Skönt att det inte verkar bli någon större diskussion om ett så avgörande mål.

Stort misslyckande

Därmed är säsongen slut för Färjestad. Målsättningen var SM-guld. Nu blev det inte ens slutspel.

Fiasko?

Ja, det är i alla fall ett riktigt stort misslyckande.

För första gången på 21 år nådde inte Färjestad ens en kvartsfinal. Deras enormt imponerande slutspelsfacit gör också att kraven på Karlstadsklubben alltid är skyhöga.

På nytt har Färjestad misslyckats med allt för många nyförvärv inför en säsong. Shawn Lalonde blev inte alls den offensiva backen som var tänkt. Prestigevärvningen Jakub Klepis försvann snabbt från Karlstad.

Daniel Gunnarsson har varit en besvikelse. Justin Pogge var inte bäst när det gällde.

Positivt för Färjestad är att de under säsongen har börjat fasa in spelare från sin seriösa juniorsatsning.

Efter en ny väldigt svag höst tvingades Färjestad snabbvärva in finländarna Anssi Salmela och Toni Rajala. Det lyfte laget men precis som i HV 71 förra säsongen kunde de inte lyfta laget i slutet av säsongen.

Nu tar det stopp, Brynäs

Samtidigt all heder för Brynäs prestation. Verkligen. Nu väntar Skellefteå i kvartsfinal för laget som länge såg ut som ett kvallag. De skrällde mot Färjestad, men nu tar det stopp.

Jag tippade mot Brynäs i mötet med Färjestad och jag gör det igen. Skellefteå är något helt annat än Färjestad. Det ska vi ha klart för oss. Medan Brynäs krigat livet ur sig för att vinna mot Färjestad har mäktiga Skellefteå, tränat, rehabiliterat skador, samlat kraft och väntat på att kvartsfinalspelet ska börja. Brynäs har definitivt matchtempot i benen och kan ha en fördel av det i de inledande matcherna.

Men att de ska vinna fyra matcher mot Skellefteå. Nej, det finns inte i min bok.

Thomas Berglund la också över allt favoritskap på de regerande mästarna.

– De är århundradets favoriter. Det kan väl inte finnas en människa som tror på oss, sa han till C More.

Publicerad: