Edmonton räddade ny matchboll – tvingade fram sjunde och avgörande

1 av 2 | Foto: Ryan Smyth och Jaroslav Spacek jublar.
HOCKEY

Med Kanadas premiärminister Stephen Harper på läktaren levde Edmonton Oilers upp till hela nationens förväntningar.

Imponerande 4-0 i ett elektriskt Rexall Place tvingar fram en sjunde och avgörande Stanley Cup-final mot Carolina natten mot tisdag, svensk tid.

– Vi fick dem precis dit vi ville, jublar forwarden Rafi Torres, en av hjältarna i natt.

Matchen var Carolinas andra chans att knipa titeln. Men laget som vann den östra konferensen och som missade chansen i sudden death i den femte matchen åkte nu på en riktig stjärnsmäll mot ett hårt kämpande Edmonton.

Mållöst i första

Efter en mållös första period inledde Fernando Pisani målskyttet tidigt i den andra perioden, hans trettonde mål i slutspelet. Pisani spelade även fram till 2–0-målet i mitten av samma period. Segern säkrades definitivt med två mål i den tredje perioden, det sista efter förarbete av Dick Tärnström. Tre av Edmontons mål kom i spel fem mot fyra.

Markkanen höll nollan

Edmontons finländske målvakt Jussi Markkanen visade sig återigen vara de stora matchernas man och höll nollan när det gällde som mest. Han kan dock tacka sitt försvar som endast tillät Carolina att avlossa 16 skott att jämföra med Edmontons 34. I den andra perioden dröjde det över 14 minuter innan Carolina fick iväg sitt första skott på mål.

– De spelade bra, det ska jag inte ta ifrån dem. Men ärligt talat så bryr jag mig inte. Det är slut, vi har förlorat och nu åker vi hem för den sjunde matchen där vi måste spela bättre. Det är det enda jag bryr mig om just nu, säger Carolina-backen Mike Commodore.

Den sjunde och avgörande matchen spelas i Carolinas hemmaarena RBC Center.

Pierre Bokvist, TT

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL