Målsnålt när Färjestad vann

HOCKEY

Jonsson gjorde enda målet

Massor med spel, fem man mot tre. Men varken Färjestad eller Modo kunde utnyttja det. I stället blev det en kampfylld och målsnål match när FBK vann med 1–0.

– En stor moralisk seger, särskilt som vi gick på tre femmor, säger Färjestadstränaren Leif Strömberg.

Foto: segerfixarna Mathias Johansson och Robin Jonsson jublar tillsammans – duon fixade matchens enda mål mot Modo. Johansson spelade fram Jonsson som krutade in pucken.

Färjestad har flera nyckelspelare skadade och avstängda och det var Modo, som bara tagit sex poäng på de senaste sex matcherna, som började bäst i Karlstad. Visserligen hade Färjestads Robin Jonsson ett skott i ribban efter tre minuter, men de riktigt vassa chanserna stod Modo för. I spel fem man mot fyra trampade Jesper Damgaard och Magnus Gästrin runt och kunde få fram pucken till Morten Green vid blå linjen, men Daniel Henriksson i FBK-målet räddade. Strax därefter släppte Henriksson retur rakt ut till Mikael Pettersson, men Färjestadsbackarna kunde få undan pucken.

Många borta

– Vi visste att de hade många spelare borta och tänkte givetvis utnyttja det. Vi började med att spela högt för att trötta ut dem, men så drog vi på oss utvisningar, som gjorde att vi slet mycket på vårt bästa material, säger Modos assisterande tränare Fredrik Andersson.

Sedan kom Modoutvisningarna. Med Peter Öberg och Mattias Timander i utvisningsbåset fick Örnsköldsvikslaget kämpa för att hålla Färjestad tillbaka. Flera skott, flera styrningar, men Karol Krizan i Modomålet höll tätt.

Färjestad höll trycket uppe efter att de utvisade spelarna kommit in igen, och ett tröttkört Modo drog på sig ytterligare utvisningar. För andra gången i första perioden fick Färjestad spela med två man mer. Det resulterade inte i mer än två skott.

– Vi tränar faktiskt rätt mycket på powerplay, det gör alla på den här nivån. Men det var svårt att se i dag. Jag tycker att man ska göra mål i spel fem mot tre, säger Leif Strömberg.

I andra perioden visade Modo prov på liknande ineffektivitet, när laget spelade med två man mer utan att skapa något riktigt tryck.

Vladimir Sicak hade i stort sett öppet mål, men Daniel Henriksson hann dit med ett benskydd.

Ökade takten

När Modo åkte på en utvisning ökade Färjestad takten, även om laget inte lyckades göra mål i powerplay. Men våg efter våg av Färjestadsanfall resulterade till slut i att Mathias Johansson kunde gräva ut pucken och passa Robin Jonsson som slog in ledningsmålet för hemmalaget.

I tredje perioden jagade Modo en kvittering, men fick inte in pucken.

– Den här matchen var ändå ett steg i rätt riktning om man jämför med Luleåmatchen sist. Då förlorade vi med 1–5. Vårt största problem är att vi inte gör mål på 26 skott, säger Fredrik Andersson.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM