Nånstans finns en lucka

HOCKEY

Sportbladets Thomas Tynander: Där superjuniorerna kan komma fram

GÖTEBORG

Tittade lite i taket i Frölundas omklädningsrum efter segern mot Luleå, men hittade inte luckan.

Men plötsligt hade det trillat ner en ny talang, han heter Jonas Ahnelöv, och som bara är 17 år.

Återväxten imponerar.

Inte vet jag vad killarna gjorde före matchen mot Luleå, men någon tryckte på en grön knapp någonstans och plötsligt spelade Frölunda så där bra, med fart och fantasi, att det är svårt att förstå att något lag ska kunna hota dem. Sex raka trepoängare nu.

Åtta mål framåt och Luleå var förnedrat. Att Jonas Esbjörs gjorde tre mål på två perioder, och att Martin Plüss var genialiskt bra, fick många att lämna Scandinavium leende – för första gången i höst.

Själv letade jag i Frölundas omklädningsrum efter luckan där tränarduon Lundh och Karlsson bara drar i ett snöre så trillar det ner en hungrig junior som spelar hockey lika bra som dom andra farbröderna.

Var kommer de annars i från?

Jaså, längre ner i korridoren?

Flyttade ner från Stockholm

Jo, de kommer från landets mest framgångsrika juniorverksamhet och då ska ni ska veta att den är så het att en kille som Huddinges Jonas Ahnelöv, 190 centimeter, valde att flytta till Göteborg istället för att kalla Globen sitt hockeyhem.

Ändå ska vi inte förvånas. Jonas Ahnelöv är inte den första, det har trillat ner talanger ur den där takluckan i fyra, fem år nu. På lördag mot Leksand får han sällskap från start av danskgöteborgaren Kirill Starkov, även han född 1987, som lär få spela i förstakedjan med Niklas Andersson och Tomi Kallio, när Jonas Johnson fått ledigt.

Att Starkov skaffat sig tränarnas förtroende som center i förstakedjan ger honom en genväg till viktig rutin i den bästa av omgivningar.

Grytan kokar mot framtiden

Och Sebastian Karlsson, Richard Demén och Anton Axelsson, födda 1986, är ju redan bofasta i laget.

De är framtiden.

– Benny, Labbe och Pärra håller grytan varm, menade tränare Stephan Lundh i går kväll.

Juniorverksamheten med tränarna Ulf Labraaten, Benny Westblom och fyscoachen Pär Edlund är ryggraden i det som Luleås Micke Renberg i går kallade ”bästa klubblaget utanför NHL”.

Det är de killarna, med assistenter, som ligger bakom Frölundas talanglucka.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM