Nya uppgifter i natt: Gretzky finns på band

HOCKEY

Världens störste dras in i spelskandal

Nu dras även Wayne Gretzky in i den spelskandal som till en början ”bara” innehöll Gretzkys fru Janet och assisterande coach Rick Tocchet.

Världens störste ishockeyspelare genom tiderna försäkrade i tisdags att han inte har varit inblandad.

Men nu kommer motbevis;

Wayne Gretzky finns inspelad på band där han diskuterar med en av spelskandalens finansiärer hur frun Janet ska undgå att bli misstänkt uppger AP.

– Jag är inte involverad, jag har inte varit involverad och kommer inte bli involverad, sa Gretzky till AP i tisdags.

Nu är han det.

En källa med insyn i polisutredningen säger som sagt till AP att Gretzky finns inspelad på band och att han nu kan komma att bli förhörd av polisen.

Amerikansk media uppgav sent under torsdagskvällen svensk tid att Gretzky kände till den organiserade och olagliga vadslagningen.

– Min kärlek för henne (Janet) är djupare än någonting annat, sa Wayne under onsdagen men dök aldrig upp till Phoenix träning.

Nästa vecka ska Wayne Gretzky åka till OS i Turin som ledare för det kanadensiska landslaget.

Pengatvätt och svartspel

Fokus ligger dock fortfarande på Phoenix assisterande tränare Rick Tocchet som tillsammans med Gretzky leder NHL-laget Phoenix Coyotes där Gretzky också är delägare.

Tocchet, spelade 11 av sina 18 NHL-säsonger i Philadelphia Flyers, misstänks för svartspel, pengatvätt och konspiration i en spelhärva som ska ha kopplingar till den organiserade brottsligheten i Philadelphia.

Tocchet ska tillsammans med en polisman i New Jersey kår ha satsat över tretton miljoner svenska kronor från den 29 december till 5 februari, dagen då Super Bowl avgjordes.

Dessa ska nu tillsammans med ytterligare en person höras i domstol den 21 februari i New Jersey.

Även Recchi inblandad

– Det här har inget med hockey att göra, utan amerikansk fotboll. I övrigt har jag inga kommentarer, sa Tocchet till AP tidigare men nu undersöks också om olagliga spel har arrangerats inom NHL-hockeyn.

Under torsdagen kom så beskedet att Rick Tocchet tar en time-out från jobbet som assisterande coach i Phoenix och får inte komma tillbaka förrän NHL-kommissionären Gary Bettman tillåter det.

– Vi ser mycket allvarligt på anklagelserna mot Tocchet. Vi kommer att samarbeta fullt ut med New Jersey-polisen och åklagarmyndigheten. Medan vi gör vår egen undersökning har vi klargjort att vi inte kommer att vara i vägen för den pågående utredningen i New Jersey, säger Bettman enligt TT.

Även Pittsburghspelaren Mark Recchi och John LeClair uppges vara inblandade i härvan.

Daniel Lagerqvist

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL