”Vi blir jävligt farliga i ett kval”

avErik Karlsson

Johan Porsberger

Leksand tog en dramatisk seger i derbyt mot Mora.

En seger som gav så mycket självförtroende att man nu vågar blicka hela vägen mot SHL.

– Jag tycker vi har kapacitet, vi har jävligt bra spets och bra spelare i hela laget, säger Johan Porsberger.

Mora kom till Leksand med två av tre derbysegrar i år, årets enda tidigare derbyvinst i Tegera Arena och en lysande form.

Och till en början såg det ut som man skulle kunna utropa sig bäst i Dalarna sett över grundserien också. Andreas Stene avslutade nämligen en fartfylld första period genom att påpassligt stöta in en retur till 0-1.

Men Leksand måste ha snackat ihop sig ordentligt i paus. För i andra perioden handlade allt om hemmalaget. Efter drygt sju spelade minuter kvitterade FBK-lånet Johan Olofsson som lyckades snirkla sig mellan två försvarare och peta in pucken under Jacob Johansson i Mora-målet.

Amnér bakom allt

– Det är en otroligt stark individuell prestation, berömde C Mores Harald Lückner.

Sen var det dags för Leksands back-poängkung Viktor Amnér att kliva in i handlingen. Först satte han 2-1 med ett slagskott från blå och bara minuten senare pricksköt han in en handledare till 3-1 för Leksand, hans 40:e och 41:a poäng för året.

Mora tog en timeout – men det hjälpte föga. I stället kunde Viktor Amnér bocka av poäng nummer 42 med en läcker tvåzonspassning till Anton Karlsson som spelade vidare till Johan Porsberger som kunde sätta 4-1.

"Känns jävligt bra”

Porsbergers mål blev matchavgörande efter att både Jacob Nilsson och Kevin Gagné reducerat i slutminuterna.

– Så klart jävligt skönt, det är inte bara viktiga poäng för oss utan för hela Leksand, säger Johan Porsberger som njuter av lagets fina form:

– Det känns jävligt bra, vi är inne i ett bra stim och har varit länge. Det är bra självförtroende i laget och alla vill bidra. Vi blir jävligt farliga i ett kval.

Vår krönikör Mats Wennerholm menar att ni till och med är ett tänkbart SHL-lag nästa år, håller du med?

– Ja jag håller med. Vi har kapacitet, vi har jävligt bra spets och bra spelare i hela laget. Vi har steppat upp.

”Han är outstanding”

Och oavsett om det blir SHL-spel eller inte så är Johan Porsberger säker på en sak, Viktor Amnér är redo för den serien:

– Vad ska man säga, han är nog den bästa offensiva backen jag sett om du tänker bort Erik Karlsson och John Klingberg och de där killarna, säger han och fortsätter:

– Han är outstanding offensivt. Han har ett bra spelsinne, ett sinnesjukt hårt skott, är bra på att sikta och är sjukt avig. Han kan nog bomba in 30 poäng i SHL också om han spelar där, säger Johan Porsberger.

ARTIKELN HANDLAR OM