Superdefensiven har gjort Luleå till en maskin

HOCKEY

LULEÅ. För andra matchen i rad håller Luleå nollan.

Och värst av allt: laget släpper knappt till skott på mål.

Hemligheten: en superdefensiv och två målvakter i toppform.

- Jag kände mig knappt med i matchen, säger Luleås målvakt Filip Gustavsson.

Det var nog det mest imponerande av allt.

Här har vi en viktig streckmatch, Malmö ligger under med ett mål och jagar desperat en kvittering.

Resultatet: två skott på mål i hela tredje perioden.

Hur är det möjligt?

Filip Gustavsson, som sett hela matchen bakifrån, vet:

- Vi börjar pressen högt upp och låter de aldrig komma in i vår zon som de vill. Och om de någon gång gör det så har vi bra skottäck och bra jobb framför kassen.

Luleå har nu sex segrar på de sju senaste matcherna. Plötsligt är en direktplats i kvarten inom räckhåll. Vägen till framgång har varit en superdefensiv uppbackad av två glödheta målvakter. Det tog ett tag, men nu sitter tränaren Thomas ”Bulan” Berglunds presspel perfekt.

I torsdags fick Mora bara iväg 15 skott på mål mot Luleå.
I dag var defensiven ännu värre. Malmö fick bara iväg 13.

Hur än Malmö försökte så kom man ingen vart. Hela tiden var det en röd mur i vägen. Och tog man sig någon gång igenom muren väntade Filip Gustavsson som en stabil sista utpost.

Inte minst i andra perioden, då han svarade för en av säsongens svettigaste räddningar.

Niklas Arell fick helt öppet mål, men istället för att jubla fick han se Gustavsson komma flygandes i luften och rädda med klubban.

- Vi strulade till det. Brendans (Mikkelson) klubba gick av där i bytet och det var kaos framför mål. Det var bara att slänga sig och få en touch på klubban, säger han och skrattar.

I och med att Luleå släpper till så lite behövs det heller inte mycket framåt för att vinna.

Nu var två mål av Robin Kovacs fullt tillräckligt för att ge Luleå ännu en trepoängare. Därmed är jakten på Skellefteå och Malmö i tabellen påslagen för fullt. Det lär bli spänning ända in i sista omgången.

Luleå två faktiskt två målvakter i absolut toppform. Under februari låg Joel Lassinantti och Filip Gustavsson trea och fyra i ligans räddningsprocent. I mars har de nu inlett med varsin hållen nolla.

Det blir inget lätt beslut för Luleå att välja vem som ska stå när det väl blir slutspel.

- Vi tävlar varje dag. Varje träning. Och vi vinner ungefär varannan gång. Det enda vi har fått höra är att de kommer fortsätta varva oss så länge båda spelar så bra. Och just nu känns det som om dom kan välja vem som helst av oss, säger Gustavsson.

Luleås målvaktstalang, som gjorde succé under junior-VM, blev rubrikernas man för ett par veckor sedan då han trejdades från superlaget Pittsburgh till krisande Ottawa.

Något som kunde ha påverkat honom – men som bevisligen inte gjort det.

- Från början var det nog lite ”jaha, nu blev jag trejdad”. Men nu har det börjat sätta sig och jag tror att blir en bra väg att gå för mig om jag fortsätter utvecklas.

Så först var det en besvikelse?

- En konstig känsla. Man är ju liksom bara en vara. Egentligen ville nog Pittsburgh ha kvar mig för att de tycker att jag är en bra målvakt, men de fick en så bra deal och har redan en så bra målvakt. Det är ju bara affärer egentligen. Och Ottawa kan vara en bättre väg framåt för mig.

Har du pratat mycket med Ottawa?

- De har ringt och mejlat. De ska höra av sig mer nu när deadline för trejder varit.

Men planen är att de vill ha dig till nästa säsong?

- Ja, det är planen.

Här målas spelarna för SHL-bibeln 01:01
ARTIKELN HANDLAR OM