FUSKBYGGET

Av: Jonas Gustavsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Malmö Redhawks floppade –
trots elitseriemässig budget

Foto: BILDBYRÅN

De har värvat för miljoner för att nå elitserien.

De har haft hockey-Sveriges bäst betalde spelare i truppen.

Men fuskbygget höll inte.

I tisdags föll de sista bitarna - och Malmö Redhawks supersatsning är redan nu ett historiskt fiasko.

För ett drygt år sedan klev miljardären Hugo Stenbeck in i Malmö Redhawks med ambitionen att göra föreningen elitseriemässig.

Stenbeck pumpade direkt in tio miljoner kronor, och lovade en satsning på runt 70 miljoner kronor över en treårsperiod. Pengar som till stora delar skulle tillföras spelarbudgeten.

– Tack vare Hugos entré har vi äntligen fått möjlighet att börja tänka i ett längre perspektiv än en säsong i taget, sa Malmös dåvarande ordförande Mikael Nilsson till dn.se när satsningen offentliggjordes.

Tanken var att Malmö Redhawks direkt skulle tillbaka till svensk hockeys finrum.

Mängder av nyförvärv

Arkitekt för storsatsningen blev nyrekryterade sportchefen Stefan Nyman, 39. Hans uppdrag blev att värva ihop ett lag som skulle göra Malmö Redhawks till en elitserieförening för första gången sedan 2006/07.

Bara tre spelare från säsongen 2010/11 fick plats i Stefan Nymans nybygge – i övrigt blev det idel nya namn.

Och att satsningen var av högsta kvalitet basunerades ut 13 maj ifjol då klubben presenterade Linus Klasen, 26, som nyförvärv.

Klasen, som jagades av ett stort antal elitserieklubbar, hämtades från NHL-organisationen Nashville Predators och gjordes till lagkapten och Sveriges bäst betalde ishockeyspelare. 26-åringen fick enligt uppgift en ”sign on”-bonus på 8-9 miljoner kronor och en årslön på omkring fyra miljoner kronor, vilket utslaget ger en månadslön på nästan 600 000 kronor över en treårsperiod.

Elitseriemässig budget

Totalt har spelarbudgeten enligt uppgift varit på omkring 35 miljoner kronor – som är elitseriemässig och exempelvis kan sättas i relation till elitseriesuccén Brynäs spelarbudget på 32 miljoner kronor.

Men trots storsatsningen, den stora spelarbudgeten och rekryteringen av Linus Klasen har Malmö misslyckats kapitalt. Laget halkade snabbt efter i tabellen, sparkade tränaren Leif Strömberg i december och säkrade en sjundeplats och därmed spel i förkvalet först med 57 sekunder kvar av grundseriens sista match.

I förkvalet hängde laget med till den sista omgången, men trots drömstart och 4-1-seger mot Västerås så räckte det inte eftersom Rögle samtidigt utklassade Oskarshamn med 7-0 och knep kvalseriebiljetten.

”Är mest chockad...”

– Jag är mest chockad över att Oskarshamn, som leder och har mycket att spela för, viker ner sig så oerhört mycket. Det är chockande för mig. 7-0 i en match, det ska inte kunna hända. Men ingen skugga över Rögle, de måste ha gjort en bra match, säger assisterande tränaren Patrik Sylvegård till Viasat Hockey efter matchen mot Västerås.

– Det har alltid varit fiaskostämpel på Malmö. Det har varit ”do or die” i varje match, vi har visat att vi kan spela, men det är 20 nya spelare och det är många saker runtom i Malmö som gör det jobbigt. Men jag tycker det är långt ifrån ett fiasko, men det har knutit sig för killarna, trots att de vill väldigt mycket.

Fakta är dock att flera av Malmös stjärnvärvningar inte har varit i närheten av att prestera i paritet med förväntningarna, vilket är en stor anledning till lagets kollaps.

Den som har fått mest kritik för lagets underprestation är sportchefen Stefan Nyman. Hans drömbygge har anklagats för att vara ett fuskbygge med spelare från favorit-agenter och sin gamla klubb SSK – ett anklagande som med facit i hand är svårt att prata bort.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN