Utspelet: ”De gör inte ett handtag”

avAndreas Käck

Hockeyprofilen ger sig in i debatten

Foto: TT

Damkronornas förbundskapten Leif Boork ger sig in i debatten om tiggare.

På Twitter skriver han att ”Jag är för arbetskraftsinvandring. Men inte för tiggeri. De gör inte ett handtag!”.

– Det är mina personliga åsikter och jag står för dem, säger Boork till Sportbladet.

Foto: Pontus Orre
Leif Boork, förbundskapten för damlandslaget i ishockey.

”Raka vägen in i arbete säger Löfven. Gå o snacka med alla tusentals tiggare som inte gör ett handtag där de sitter på svenska gatorna. Prat!”.

Det är en av flera tweets av Damkronornas förbundskapten Leif Boork som på söndagskvällen väckt starka reaktioner.

”Har ett problem”

Nu utvecklar Boork sitt utspel.

– Jag tycker att reaktionerna visar på att vi har ett bekymmer i samhället som vi måste diskutera och föra upp till ytan. Jag upplever att politiker inte har någon vidare nyansering i den här debatten. Jag mår dåligt när jag ser tusentals tiggare runtom i landet. Bevisligen har vi ett problem med immigrationen och med anpassningen in i samhället, säger Boork.

Om tiggarna hade fått välja hade de knappast suttit där och tiggt pengar?

– Nej, självklart inte. Och det här handlar inte om Romer eller invandrare. Det jag vänder mig emot rent generellt är passivt tiggeri. Det är en sak om man gör något konstruktivt, om man spelar musik eller underhåller eller vad som helst för att förbättra sin situation, då skulle jag personligen kunna stödja det. Men att sitta still med en mugg 8-10 timmar om dagen och inte göra någonting … det har jag svårt att acceptera. Det berör mig starkt, oavsett vilka människor det handlar om. Det har inget med etnicitet att göra.

Du twittrar förstås som privatperson, men du förstår att det blåses upp eftersom du är förbundskapten för Damkronorna. Är det något du reflekterat över?

– Jag vet inte. Det här är mina personliga åsikter och jag står för dem. Jag vet inte hur förbundet kommer reagerar på det här, men mig veterligen har vi inget i stadgarna som förhindrar en förbundskapten från att ha uppfattningar om samhällsfrågor. Vad du än har för arbete måste du väl få lyfta upp dina synpunkter, säger Boork.

”Politikerna är fega”

Förra året vädrade IFK Göteborgs målvakt John Alvbåge liknande åsikter på sin Twitter. Då blev reaktionerna så kraftiga att han bestämde sig för att ta bort sitt konto.

Det kommer inte Leif Boork att göra.

– Jag kommer fortsätta twittra. Problemet är att det inte blir särskilt nyanserat när man bara har 140 tecken att formulera sig med. Synpunkterna färgas ju av vad de som tar emot synpunkterna har för åsikter. Men jag upplever att den här debatten är onyanserad och därför vill jag föra upp den till ytan. Vi kan inte dra oss från att diskutera känsliga ämnen, och just i det här ämnet upplever jag att politikerna är fega. De enda som har lyft frågan är Sverigedemokraterna. Och nej, jag är verkligen inte Sverigedemokrat, säger Leif Boork.

ARTIKELN HANDLAR OM