Kaoset utbryter efter Malkins hjärnsläpp

Bäckström: ”Mycket känslor”

HOCKEY

NEW YORK. Washington Capitals vinner Metropolitan-divisionen i år igen.
De säkrade förstaplatsen med en angenäm 3-1-seger mot värsta rivalen Pittsburgh i natt.

–Ja, det är väl bra. Men vi vet av erfarenhet att det inte betyder så mycket. Det var mest skönt att vi kunde vinna mot en gammal rival. Det är mycket känslor i de här matcherna, säger Nicklas Bäckström till Sportbladet

Ja, adrenalinet pumpar alltid när Washington och Pittsburgh drabbar samman, men i nattens möte i PPG Paints Arena låg dessutom förstaplatsen i Metropolitan-divisionen i potten, så det blev en extraordinärt emotionell och fysisk tillställning.

Vid ett tillfälle skyfflade en mycket vredgad Evgeni Malkin rentav in en lösliggande klubba i Capitals bås – och blev påhoppad av TJ Oshie.

– Det är sånt som händer. Det var en stor match och som sagt mycket känslor. Vi är verkliga rivaler och har en lång historia, säger Nicklas Bäckström när vi pratar med honom efter slutsignalen.

Foto: Charles LeClaire / X02835

”Grubauer grym i kassen”

Det var framförallt Malkin och hans lagkamrater som hade anledning att vara upprörda den här gången, för Capitals vann med 3-1.

– Vi stod för en bra insats. Nyckeln var när vi klarade ut ett långt tre-mot-fem-läge i andra perioden och sedan gjorde 2-0 strax därefter, fortsätter ”Bäckis”.

– Sedan var Philipp Grubauer grym i kassen också. Han har överhuvudtaget varit riktigt stabil på slutet.

Med segern vinner Capitals alltså Metropolitan-divisionen och får hemmaplansfördel i slutspelet åtminstone fram till en eventuell konferensfinal.

– Det är väl bra, men vi vet av erfarenhet att det inte nödvändigtvis betyder så mycket. Det var mest skönt att vi kunde vinna mot en gammal rival och att vi gjorde det på det här sättet, säger Nicklas.

”Går inte att slå på och av”

– Nu har vi tre matcher kvar i grundserien och även om de egentligen inte betyder så mycket måste vi fortsätta trumma på och få en bra känsla. Det går inte bara att slå på och av, man måste hålla uppe intensiteten.

Andre Burakovsky svarade för en fin assist på ett mål signerat TJ Oshie och Patric Hörnqvist krigade in hemmalagets tröstmål i slutet, efter förarbete av Carl Hagelin.

Alex Ovetjkin spelade sin 1000:e NHL-match, men fick inte fira med några nya poäng.

I ett hårt och grinigt streckdrama i väst låg Anaheim under med 3-1 mot Colorado inför tredje perioden, men lyckades utjämna i slutakten – och så avgjorde Ondrej Kase på övertid.

Därmed hävde sig ankorna upp på tredjeplatsen i Pacific-divisionen – och samtidigt tog sig Colorado i kraft av sin tröstpoäng över slutspelsstrecket.

Jakob Silfverberg spelade fram till två av hemmamålen och Gabriel Landeskog – en av de mest fysiska på isen – till ett av gästernas.

NHL-svenskarnas amerikanska smeknamn 00:31

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM