Kallio avgjorde mot Örebro

HOCKEY

Tomi Kallio gjorde två mål och avgjorde mot Örebro.

Efter matchen hyllade han landsmannen Teemu Lassila, som debuterade i Växjös kasse.

– Hela intrycket var väldigt stabilt, sade Kallio.

Foto: Kallio

En vecka in i december värvades den finländske målvakten Teemu Lassila till Växjö, närmast från spel i KHL-laget i Avangard Omsk. Under annandagen gjorde 30-åringen sin första match i det småländska topplaget i SHL.

Hemma mot Örebro blev det seger med 2–1 efter förlängning. Lassila uppträdde säkert och fick beröm av tränaren Sam Hallam efter segern.

– Fantastiskt bra. Han spelade förtroendeingivande, sade Hallam.

Även lagets tvåmålsskytt Tomi Kallio höll med.

– Alltid viktigt för målisar att få en bra start. Han gjorde en riktigt bra insats, konstaterade Kallio, som är från samma stad som sex år yngre Lassila.

– Vi har aldrig spelat i samma lag, men mot varandra när han var i Djurgården. Aldrig fel att ha en finländare i laget, log den 36-årige Växjöforwarden.

Det var han som kvitterade för Växjö efter drygt halva matchen.

Grymt förarbete

Rhett Rakshani och Dennis Rasmussen jobbade fram pucken. Kallio drog till direkt och satte pucken högt, i närheten av där bortalagets finske forward Marko Anttila gav Örebro ledningen i första perioden.

– Dennis passade i precis rätt tillfälle, sade Kallio.

Med cirka 45 sekunder kvar av den tredje perioden var Växjö väldigt nära en segerpuck under ordinarie tid, men Rhett Rakhshani brände öppet mål i powerplay.

Men amerikanen tog en snabb revansch. Bara sekunder in i förlängningen spelade han över till Kallio, som direktsköt in 2–1 i spel fyra mot tre.

– Jag hittade luckan mellan backarna och klubborna. Så klart var det här det bästa sättet att komma tillbaka efter julledigheten, sade segerskytten.

Växjö, där Colby Armstrong gjorde comeback efter 18 matchers frånvaro, är nu fyra i tabellen. På samma poäng som trean Brynäs.

Örebro, som spelade utan sin poängbäste back Daniel Sondell, är fortsatt jumbo. Men nu har laget lika många poäng som AIK och två upp till HV71.

– Kan vi fortsätta så här kommer det att trilla in lite fler poäng. Spelmässigt börjar vi bli lite stabilare, sade lagets tränare Kent Johansson.

– Vi spelar med mer trygghet, men jag efterlyser effektiviteten, fortsatte han.

ARTIKELN HANDLAR OM