Elias Pettersson

Styrkebeskedet: Körde över Ryssland

Juniorkronorna imponerade i genrepet: ”Finns ännu mer att ta ut”

Av: 

Hans Abrahamsson

HOCKEY

Här är Juniorkronornas styrkebesked inför junior-VM.

Det svenska laget körde över Ryssland med klara 4–0 i genrepet – men Tomas Montén var försiktig i sin analys:

– Det var bättre än senast, men jag tycker det finns ännu mer att ta ut, säger den svenske förbundskaptenen.

Juniorkronorna hade en svajig match mot Slovakien, men mötet med Ryssland blev något helt annat. Sverige vann skotten med 41–22 och matchen med 4–0.

– Ja, är nöjd med att vi gör en bättre match än senast. Vi spelade med bättre fart och bättre skärpa, säger Montén.

Trots de stora siffrorna och det övertygande spelet var Tomas Montén balanserad i sin analys:

– Det här betyder egentligen ingenting när turneringen är igång. Men för mig betydde det ett bra svar från laget, även om det finns saker att slipa på.

”Alex såg pigg ut”

Jens Lööke gjorde första målet i power play och Jonathan Dahlén utökade ledningen innan den första perioden var över.

I mittperioden presenterade sig Alexander Nylander då han låg bakom förarbetet till 3–0-målet som gjordes av Joel Eriksson Ek.

– Alex såg pigg ut. Det här är första gången jag jobbar med honom, han kom ju i går. Det är en skicklig spelare som är väldigt användbar. Nu lär han få en väldigt tuff bevakning och mycket svårare att producera som förra året. Å andra sidan kan det öppna upp för andra spelare, säger Montén.

Kedjan med Nylander, Ahl och Joel Eriksson Ek visade stundtals upp riktigt bra spel.  Mot Ryssland valde Montén att satsa på tre jämna offensiva kedjor där alla tre enheter levererade: 

– Våra grundtanke är god. De här killarna klarar av att spela över hela isen, de jobbar även hårt defensivt. Men visst, de har kvaliteter att skapa och det är vad vi är ute efter.

Gick till övertid och straffar ändå

I den tredje perioden avslutade Filip Ahl, framspelad av Nylander och Eriksson Ek, den svenska överkörningen genom att göra 4–0 

Juniorkronorna hann också med att träna på både spel tre mot tre och straffar. Trots att matchen var avgjord hade de båda lagen kommit överens om att träna lite extra på de momenten.

Där svarade både Elias Pettersson och Alexander Nylander för riktigt läckra straffar. Även Ryssland gjorde två mål och den delen av matchen slutade oavgjord.

I kväll, svensk tid, flyttar det svenska laget till Montreal. Innan truppen anmäls på juldagen ska tre spelare gallras bort: 

– Vi har några tuffa beslut att ta. Vi får sova på saken, kanske titta på matchen igen och sedan ta ett beslut den närmsta dagarna, säger Montén.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elias Pettersson

Alexander Nylander

Joel Eriksson Ek

Juniorkronorna

Montreal