Frun chockad av hans dödsorsak

Hustrun Kristen om Jimmy Hayes död: ”Visade inga tecken på det här...”

I somras hittades den nyblivne tvåbarnspappan och före detta NHL-stjärnan Jimmy Hayes död i sitt hem, 31 år gammal.

Nu berättar hans fru att fentanyl och kokain hittades i hans blod vid obduktionen.

– Jag blev chockad, säger hon.

Obduktionen gjordes två dagar efter Jimmy Hayes död, men familjen fick inte vetskap om fynden förrän i fredags, då de var på väg till New Jersey för en match mellan New Jersey Devils och Chicago Blackhawks där Hayes skulle hedras inför nedsläpp.

Änkan Kristen berättar för Boston Globe att hon blev totalt överrumplad när hon nåddes av beskedet.

– Jag var helt säker på att det här inte hade någonting med droger att göra. Jag trodde att han dog av en hjärtattack eller något annat icke drogrelaterat. Han visade inga som helst tecken på något missbruk i hemmet. Det här är väldigt svårt att ta in, säger hon.

Pappan varnade

Dagen före sin död var Jimmy Hayes hemma i Milton, Massachusetts, med sin familj och firade sin sons 2-årsdag. Han lade upp flera inlägg på Instagram. Få personer kände till att han hade utvecklat ett missbruk. Men hans pappa Kevin hade anat oråd och varnat sin son.

– Jag har själv varit en missbrukare. Jag är ren sedan många år tillbaka, men jag vet hur kraftfulla de här preparaten är. För ungefär 1,5 år sedan började jag märka av en förändring i Jimmys beteende och då konfronterade jag honom. Han hade varit skadad och börjat ta värktabletter och de är väldigt starka. Tre veckor senare ringde han mig och sa: ”Pappa, jag är fast. Jag har börjat ta de här tabletterna och kan inte sluta”. Vi såg till att han fick hjälp och jag trodde han hade tagit sig ur det men som sagt, de här grejerna är starka…


Idrottshjältarna som dog för tidigt

Vill hjälpa andra

Kritik har riktats mot hur frikostiga många NHL-klubbar är med piller till skadade spelare. Så sent som häromveckan lyfte svenske målvakten Robin Lehner frågan, varpå NHL kallade honom till ett möte.

Jimmy Hayes fru Kristen och hans pappa Kevin säger till Boston Globe att de väljer att gå ut med sanningen om Hayes död i hopp om att en förändring ska ske.

– Jag vill inte att min son ska bli stämplad som en knarkare, för det var han inte. Han var en fantastisk människa, vilket alla i hans närhet kan intyga. Men om hans historia kan rädda någon annan människas liv så är det en seger i sig, säger Kevin.

Jimmy Hayes
Jimmy Hayes
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN