Förstår att han är en av hockeyvärldens stora snackisar

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
HOCKEY

Ryssland skickade ett b-lag till Sweden Hockey Games, men det räckte med en juniorstjärna för att knäcka Sverige.

Och jag förstår att 19-åringen Kirill Kaprizov är en av hockeyvärldens stora snackisar.

Han som sänkte Sverige med sina tre mål.

Ryssland skickade ett väldigt ungt lag till Sweden Hockey Games och alla är födda på 1990-talet.

Och yngst av alla är JVM-stjärnan Kirill Kaprizov, som vann skytteligan med sina nio JVM-mål och delade ledningen i poängligan med sina tolv poäng.

I vinter har han också slagit poängrekordet för juniorer i KHL och den stora frågan efter vinterns gigantiska genombrott är hur alla NHL-klubbar kunde missa honom i draften 2015.

Ja, inte alla eftersom Minnesota Wild till slut draftade honom som nummer 135 i femte rundan.

Det kanske svenske junioren Joel Eriksson Ek ska vara extra glad för, Joel som gick som nummer 20 i första rundan samma år.

Han kan få den perfekta lekkamraten i NHL så småningom.

Långt ifrån fullt

Men idag är det många NHL-scouter som funderar över hur de kunde missa Kaprizovs potential. Det är väldigt ovanligt att de missar några talanger, även om det händer.

Henrik Zetterberg draftades inte förrän i sjunde rundan 1999 och Daniel Alfredsson först i den sjätte 1992. De kanske mest kända svenska exemplen på sena draftval som växte till världsstjärnor.

Men det är spelare som Kaprizov som gör att även en blek turnering som den här kan förvandlas något extra. Till ett stycke hockeyhistoria.

Det var långt ifrån fullt här i Scandinavium den här dagen, men fler på läktarna än i torsdagsmatchen mot Tjeckien.
Men de fick se den här unge ryssen, som kan vara en superstjärna i NHL om några år, skriva historia med sina första mål i det ryska seniorlandslaget.

Inte ett, inte två, utan tre. Ett hat trick.

Och klassmål alla tre, där han började med att smyga in framför den svenska kassen i ett ryskt power play 14.18 in i första perioden och skicka upp pucken i nättaket bakom Anders Lindbäck.

Och med bara 22 sekunder kvar av andra perioden och bara 38 sekunder efter Sveriges kvittering till 2-2, stod han fri framför Lindbäck igen och skickade in 3-2.

Sedan avslutade han med att göra 4-2 i spel fem mot tre, då han bara behövde lägga pucken i tom kasse. Då hade det gått 7.56 av den tredje perioden och matchen var avgjord.

Sverige hade sina chanser och sett över tre perioder var de väl det bättre laget, men den här dagen var ineffektiviteten stor och markeringsmissarna många.

Överlever Marjamäki säsongen?

Sedan kan man fråga sig vad som har hänt med Finland.
Utskåpade och förlust med 1-7 mot Tjeckien i den tidiga matchen.
Nye förbundskapten Lauri Marjamäki har fått en mardrömsstart och finsk hockey har haft en av sina mörkaste säsonger efter det fantastiska fjolåret. Då blev det VM-guld både för J18 och J20 och silver i VM i Moskva.

Den här säsongen tvingades JVM-laget kvala för att hänga och kvar och stora, starka Suomi startade med tre raka förluster i World Cup och har bara vunnit två av åtta spelade matcher i Euro Hockey Tour.

Överlever Marjamäki ens den här säsongen?

Största ovationen i Scandinavium kom redan innan matchen, då Conny Evensson presenterades på isen. Mycket välförtjänt invald i Hockey Hall of Fame.
I Göteborg har ingen glömt Conny, som tog Frölunda till SM-guldet 2002.
Bara en av många framgångar för Sverige kanske bästa coach genom tiderna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tre Kronor