Hockeysäsongen avslutas

Hockeysäsongen är över.

Inget slutspel eller kvalspel spelas.

Inga lag degraderas eller flyttas upp en division.

Det har Svenska Ishockeyförbundet beslutat idag.

I dag efter långa möten tog Svenska ishockeyförbundet beslutet att avbryta den svenska hockeysäsongen, detta efter att SHL i går lagt fram förslaget att ställa in. Inga lag blir svenska mästare och inga lag kan gå upp eller åka ur SHL.

– Det är en enorm tomhet, jag lider med alla. Jag lägger ingen kraft på hur SHL har agerat i den här frågan, säger Björklövens vd Anders Blomberg.

En stor skillnad mellan HA och SHL var signalerna gentemot Ishockeyförbundet.

Hockeyallsvenskan var inte lika tydlig i sin framställan till Ishockeyförbundet och så här säger vdn Stephan Guiance om Hockeyallsvenskans önskan:

– Vi tycker att det var ett väntat beslut. Vi önskade mer tid, för att analysera konsekvenserna. . Vi har inte hunnit med alla processer gentemot våra partners. 

På söndagen tog Ishockeyförbundets styrelse beslutet att avsluta säsongen.

”Stor oro”

Beslutet betyder att:

 • allt spel i samtliga ligor inklusive slutspel och kvalspel ställs in för säsongen 2019/2020,
 • eftersom slutspelet inte kan spelas som planerat medger inte bestämmelserna att någon svensk mästare koras. Därför koras ingen Svensk Mästare i någon kategori,
 • eftersom inga kval eller slutspel kan spelas vidare eller slutföras enligt bestämmelserna, kan inget lag flyttas upp eller degraderas,
 • samtliga lag som säsongen 2019/2020 tillhört SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan kommer att tillhöra samma serier även kommande säsong,
 • med anledning av de beslut som nu fattats kommer Förbundsstyrelsen nu att se över hur licensregelverket ska tillämpas.

– Coronaviruset skapar stor oro och osäkerhet i hela samhället. För oss är det viktigaste just nu att göra det vi kan för samhället i stort, men också att sätta hälsan först för spelare, ledare, funktionärer och publik, säger Anders Larsson, ordförande hos Svenska Ishockeyförbundet.

Skyttekungen: ”Det kom oväntat”

Sportbladet har varit i kontakt med Modo hockeys vd Johan Widebro och ordförande Ulf Strinnholm som inte vill lämna några kommenterar kring beslutet. Skyttekungen Jonathan Johnsson fick beskedet av Sportbladet.

– Det är klart det är tråkigt att det ska sluta så här. Men man måste också tänka på människors bästa i första hand, då får det kanske bli så här, säger han.

Orkar du ladda om för ett år till i hockeyallsvenskan?

– Vi får se vad som händer, det här kom ganska oväntat. Nu blir det tidigare semester än vad man hoppats på, säger han.

Luleå vann SHL överlägset. Men general manager Stefan ”Skuggan” Nilsson tycker det är rätt att man inte blir mästare för det.

– Det är sant att vi vann serien, men vi har inte spelat om SM-guldet på rätt sätt och då känner inte vi att vi på något sätt är ett värdigt mästarlag. Vi accepterar och förstår beslutet och vi lägger ingen energi på att vi inte vann, säger han till TT.

Hela ishockeysäsongen stoppas – alla lag blir kvar i sina serier.

Vad tycker du om beslutet?

Skriv inlägg

 • Som Luleå supporter är jag glad att inget SM-Guld delas ut. Hade aldrig kunnat glädjas åt ett guld man inte vunnit utan blivit tilldelad. Varför är de så viktigt att guldet till varje pris måste delas ut?Det här är ju en situation som vi aldrig upplevt förr och förhoppningsvis aldrig behöver uppleva igen.Sedan att Modo o Björklöven ska flyttas upp automatiskt??? Det mest sannolika är ju att minst en av dom två inte hade spelat SHL nästa år. Timrå o övriga lag som hade lika bra chanser att ta sig upp då?

  Luleå

 • Dåligt beslut. Kvalserien borde kunna lösas på ett annant sätt !LIF och Oskarshamn vinner ekonomiskt på detta. Låt dom vara med och dela på vinsten av att fortsätta spela i SHL utan att ha behövt riskerat något, till domklubbar som hade chansen att gå upp i SHL. Något ska det kosta dom !!

  Tomas Svensson

 • De lag som vunnit sina serier bör ses SM vinnare / seriesegrare oavsett slutspel eller inte.

  Pelle

 • Dela CMore pengarna lika mellan ligorna inför kommande säsong.

  Mikael

 • Gör som i andra sporter. Ge Guldet till seriesegrarna.

  Micke
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN