AVSLÖJAR: NHL-backen stoppas från JVM

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

Förbundskapten Tomas Montén har redan drabbats av ett par tunga besked inför junior-VM – och här är ytterligare ett:

Sportbladet kan avslöja att Adam Boqvist blir kvar i Chicago Blackhawks och missar JVM.

– Chicago har meddelat att de kommer behålla Adam i NHL, bekräftar förbundskapten Tomas Montén.

Junior-VM inleds på annandagen i Tjeckien. Juniorkronorna är ute efter revansch efter kvartsfinalförlusten mot Schweiz för ett år sedan. I dag samlas truppen i Uppsala. 

Men förberedelserna har kantats av en rad negativa besked. Visserligen beslutade Winnipeg Jets att släppa centern David Gustafsson, men i övrigt har det inte studsat rätt väg för Tomas Montén. Luleåforwarden Filip Hållander missar turneringen på grund av en fotledsskada. Under en träning i veckan skadad sig Skellefteåscentern Jacob Olofsson och det finns stor osäkerhet runt supertalangen Lucas Raymond som drabbats av en infektion.

Dessutom fick Sportbladet i natt uppgifter om att backen Adam Boqvist inte släpps till turneringen av sin klubb Chicago Blackhawks. Den högerfattade backen har varit med på veckans bortaturné och snittat runt 16 minuter i de tre matcherna. Så sent som i natt mot St Louis hade Boqvist 15 minuters istid. 

– Chicago har meddelat att de kommer behålla Adam i NHL framöver på grund av skadeläget och att han just nu spelar ordinarie, säger förbundskapten Tomas Montén till Sportbladet.

Möter brorsan på julafton

Boqvist ska tillhöra truppen över jul och nyår och då väntar ett riktigt prestigemöte på julaftons morgon svensk tid. Då kommer nämligen brorsan Jespers lag, New Jersey Devils, till Chicago.

Som det inte vore nog med osäkerheten runt Adam Boqvist så kan även Torontobacken Rasmus Sandin missa turneringen. Sportbladet har tidigare berättat att landslagsledningen fått ett muntligt löfte från Torontos ledning att använda Sandin i JVM. Men efter en fotledsskada på Tyson Barrie spekuleras det nu i att Sandin kan bli den som kallas upp.

Söderström ersätter

När Tomas Montén för ett par veckor sedan presenterade sin JVM-trupp tog han bara ut fem backar för att lämna plats åt Boqvist och Sandin. En som nobbades av Montén var Brynäsbacken Victor Söderström, men nu får han plats i truppen som ersättare för Boqvist.

– Victor är en spelskicklig back som kommer hjälpa oss i det offensiva spelet. Han har haft en stor roll i Brynäs och vi tror han kan ha det även hos oss, säger Tomas Montén.

Foto: TT
Adam Boqvist.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM