NHL

Kaosdygnen: ”Glad att ett lag ville ha mig”

avPer Bjurman

NEW YORK. Tänk på Carl Dahlström nästa gång jobbresorna känns tunga.

Han flög för några dagar sedan från Chicago till Berlin för att delta i Blackhawks europeiska start på NHL-säsongen, blev uppsatt på waivers, plockades upp av Winnipeg – och kastade sig igår på ett plan för att hinna tillbaka till nya lagets öppningsmatch i New York i natt. 

– Jag hade just kommit över jetlagen där borta, så det blev lite hastigt. Men jag är väldigt glad över att det var ett lag som ville ha mig, säger den 24-årige backen.

Nej, Carl Dahlström kommer inte spela Winnipeg Jets säsongspremiär mot New York Rangers på Madison Square Garden i natt.

Det vore direkt taskigt mot honom.

Som coachen Paul Maurice säger.

– Carl har haft längsta bortaresan inför en premiär i hela NHL-historien.

Ja, den började med att den 24-årige backen – som kämpat på i Blackhawks-organisationen sedan 2015 och ifjol spelade 38 NHL-matcher – strax innan helgen flög med lagkamraterna från Illinois till Berlin och Prag för de europeiska premiärmatcherna mot Philadelphia Flyers.

”Blev extremt besviken”

Men i tisdags kom det trista beskedet att klubben satt upp honom på waivers, i syfte att skicka honom till farmarlaget i Rockford.

– När de berättade att de tagit det beslutet blev jag extremt besviken, berättar han när vi ses innan torsdagens morgonvärmning i den berömda arenan på Manhattan.

– Men i bakhuvudet fanns förhoppningen om att jag skulle bli upplockad av något annat lag. Och glädjande nog hände ju det.

Precis.

Winnipeg Jets, som står med en rätt brandskattad backuppställning, efter sommaren paxade honom.

Därmed var det bara för Carl att packas ihop sina pinaler i Prag, hitta en flight och flyga de nästan nio timmarna i till New York.

Foto: PER BJURMAN
Carl Dahlström.

På is med nya laget direkt

Han anlände på onsdagskvällen och redan morgonen efter tränar han alltså på Garden-isen.

– Jag hade just kommit över jetlagen där borta, så det blev lite hastigt. Det har dock gått oväntat bra. Jag trodde jag skulle vakna vid tre i natt men sov ända fram till åttasnåret, berättar han.

– Och jag är bara väldigt glad över att ett annat lag ville ha mig och känner mig jäkligt taggad nu.

När den senaste svensken på Manitoba-slätten får göra sin debut med de nya lagkamraterna återstår att se.

– Först ska vi låta honom vila ordentligt något dygn, försäkrar coach Maurice. 

Inte heller Jets andre svensk, David Gustafsson, spelar nattens säsongspremiär.

Men den 19-årige rookien från Tingsryd – som överraskade många genom att alls säkra en tröja – är glad bara över att få vara med och uppleva en match på Madison Square Garden inifrån.

– Jag kände i och för sig att jag har kvaliteten för att kunna ta en plats i laget. Man måste nog känna det, inte bara se det som att man ska åka över för att lära sig, säger han.

– Men det är förstås skitkul. Jag har drömt om det här så länge, så att vara i omklädningsrummet med de här grabbarna inför en sån här match…ja, det känns speciellt. Hoppas jag får vara med någon match framöver också.

Nattens Broadway-föreställning är dock framförallt en stor finsk angelägenhet.

Omsusade supertalangen Kaapo Kakko, plockad som tvåa av Rangers i sommarens draft, begår ju sin NHL-debut – och han gör det mot Patrik Laine, Finlands egen Zlatan.

Dessutom debuterar även unga backlöftet Ville Heinola för Jets.

Således kryllar det av blåvit media i ”the world’s most famous arena”.

– Ja, halva nationen kommer vara uppe i natt och titta, försäkrar kände kommentatorn Antti Mäkinen, som refererar live från Garden åt finska Viasat, med legendaren Kimmo Timonen som bisittare.

– Bara det, att Kimmo kommer hit, säger en del. Det här är nog största grundseriematchen i historien för Finland.

ARTIKELN HANDLAR OM