Det våras för svenska backarna – igen

Philip Broberg och Victor Söderström – Sveriges framtid?

avJonathan Nilsson

Publicerad:
1 av 2 | Foto: JONAS FORSBERG / BILDBYRÅN
Philip Broberg

ÖRNSKÖLDSVIK. Erik Karlsson, Victor Hedman eller varför inte Rasmus Dahlin?

De svenska backarna skördar stora framgångar i NHL – och fler är på väg.

– Man försöker vara som dem på matcher och träningar. Det blir en drivkraft för alla svenska backar som sen tar klivet själva, säger Philip Broberg.

Rasmus Dahlins debutsäsong i NHL har knappast undgått någon hockeyintresserad.

Den nyblivna 19-åringen spelade samtliga 82 grundspelsmatcher för sitt Buffalo Sabres och svarade för 44 poäng. Den näst bästa poängskörden någonsin från en 18-årig NHL-back.

Foto: Jeffrey T. Barnes / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Backtalangen från Lidköping draftades först av alla i fjolårets draft, som andra svensk genom tiderna. Noterbart är att hela fem av sex svenskar som valdes i första rundan 2018 hör hemma på blålinjen.

Inför sommarens draft är det återigen de svenska backarna som rankas högst.

Såväl AIK:s Philip Broberg som Brynäs Victor Söderström – som dessvärre är skadad och inte kan spela kvällens kvartsfinal mot Tjeckien – tippas gå i den första rundan.

”Helt världsledande och unik”

Är det ett mönster, och i så fall, vad beror det på?

– Just nu är vi inne i en fas där vi är världsledande, framförallt på backsidan, säger U17-landslagets förbundskapten Markus Åkerblom och fortsätter:

– Vi fostrar en backsida som är helt unik. Förbundet startade en utbildning som startade för 10-12 år sedan som bär frukt nu. Rikard Grönborg (förbundskapten i Tre Kronor) har fått åka över utomlands och hålla föredrag för hur vi utbildar backar. De står i kö för att ta del av vårt utbildningsmaterial, framför allt i spelet med puck.

Philip Broberg spelar just nu U18-VM för Småkronorna i Örnsköldsvik och Umeå.

17-åringen har fått sitt stora genombrott i år och har i stort sett varit ordinarie i hockeyallsvenskan den här säsongen. Efter ett sent återbud fick han dessutom spela JVM kring årsskiftet, trots att han är två år yngre än de flesta.

– Det var en dröm. Det har alltid varit en dröm eftersom jag alltid har suttit uppe och kollat när de har spelat. En resa jag aldrig kommer glömma, säger Philip Broberg.

”Försöker vara som dem”

Broberg jämförs ofta med Victor Hedman tack vare sin storlek och fina skridskoåkning. Han tror att Hedman, som utsågs till NHL:s bäste back förra säsongen, är en av anledningarna till att Sverige fostrar så bra backar just nu.

– Jag tror det är mycket tack vare att vi har många bra backar i NHL och att man ser upp till dem. Man försöker vara som dem på matcher och träningar. Det blir en drivkraft för alla svenska backar som sen tar klivet själva.

Brynäs succéback Victor Söderström är inne på samma spår.

– Ja, det tror jag också. Det började kanske lite med Nicklas Lidström, hur framgångsrik han var. Jag tror det är många som har tittat på honom och gått i hans fotspår. Tittar man tillbaka på hans karriär så är det ganska sjukt hur mycket han vann och att han hade sådan spelstil att han kunde spela tills han var över 40, säger Söderström.

1 av 2 | Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Hur mycket tittar man själv på listorna inför draften?

– Jag försöker att inte kolla så mycket. Det är lätt att man börjar grubbla då, men man har sett lite grann eftersom det dyker upp på sociala medier och så där.

Har det varit många samtal med scouter under vintern?

– Ja, en hel del. Det är bara kul att de hör av sig, det är en jättebra erfarenhet att prata med många lag.

Målskyttet på uppgång

Småkronornas förbundskapten Magnus Hävelid tror att de senaste årens backframgångar är en kombination av bra utbildning och framstående förebilder. Han ser även ljust på framtiden när det gäller forwards.

– Nu jobbar vi hårt med forwardsspelet, vilket Lucas Raymond och Alexander Holtz (födda 2002 och valbara i draften nästa år) är bra exempel på. I NHL har vi bra förebilder i Elias Pettersson, Filip Forsberg och William Nylander för att ta några. Sedan vill jag framhålla hockeygymnasierna som gör ett bra jobb där spelarna får en bra skolning.

Du känner att målskyttet kommer nu också?

– Ja, det gör det. Det är inget snack om det. Jag tänker också på hur det har förändrats i NHL med hackspetten från Kusmark till exempel (Viktor Arvidsson), lite mindre killar lyckas. Det gynnar svensk hockey tror jag, vi är spelskickliga och har inte alltid varit så stora. Men hockeyn i dag premierar spelförståelsen. Det är mindre hakningar som drar ner och då går det fort där ute, man hinner knappt tacklas. Det kommer gynna svensk hockey, det såg man väl på VM senast också.

Sverige möter Tjeckien i kvartsfinalen av U18-VM klockan 19.30 i kväll. Victor Söderström har tyvärr fått lämna mästerskapet på grund av skada.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM