NHL-spelare till OS: ”Behöver ha alla de bästa”

NHL och spelarfacket NHLPA är överens om att skicka spelare till OS.

Ett positivt besked för Tre Kronors förbundskapten.

– Naturligtvis jättekul för oss i Tre Kronor och för de svenska fansen men också för hockeyn i världen, säger Johan Garpenlöv.

Det har ryktats om det länge och väl.

Och nu står det klart att spelarfacket NHLPA och ligan NHL har kommit överens om ett nytt kollektivavtal fram till och med 2026, vilket bland annat innebär att NHL kommer att skicka spelare till OS.

De bästa spelarna kan därmed komma att göra upp i Peking 2022 och i Milano 2026, efter att ha stoppats från att vara med i OS för två år sedan.

– Så som jag fattar så ska det vara klart i dag. Naturligtvis jättekul för oss i Tre Kronor och för de svenska fansen men också för hockeyn i världen. Vi behöver ha alla de bästa spelarna i OS där vi visar upp oss från vår bästa sida med de bästa spelarna, säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.

Jag förmodar att det är det största man kan vinna?

– Alla vinster i olika turneringar har sin tjusning. Men när alla de bästa spelarna är med blir det en stor turnering att vinna. Det är en kort turnering och det är speciella förutsättningar med ett OS. Det är naturligtvis något jättestort att vinna. Sen finns det andra titlar att vinna som har sin charm, men för mig är det jättestort att vinna ett OS.

I gruppspelet i Peking kommer Sverige att ställas mot Finland. Utöver ett nordiskt rivalmöte kommer ytterligare två kvallag att hamna i gruppen.

Ännu inte officiellt

För att det hela ska bli helt officiellt är det fortfarande en del diskussioner med inblandade parter som måste hållas, säger Internationella ishockeyförbundets ordförande Rene Fasel.

”Men det här är ett väldigt positivt och nödvändigt steg framåt”, säger han till IIHF:s hemsida.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!