Världens bäste back ger tips till Dahlin

avTomas Ros

HOCKEY

DALLAS. 2009 valdes Victor Hedman som nummer 2 i draften.

Nu är det Rasmus Dahlins tur att stå i rampljuset.

– Njut och ha kul. Det här händer bara en gång, säger Hedman inför draften i Dallas.

Montreal 2009:

En fjunig Victor Hedman är på plats med familjen. Han är nyfiken och lite spänd inför den stora showen.

Till slut valdes han som nummer två i draften, efter John Tavares, som tingades av NY Islanders. 

Hedman valdes av Tampa Bay Lightning och hittills har den relationen varit mycket lyckosam.

– Det är nästan 10 år sedan. Det hat gått en lång tid. Men jag minns mycket väl hur det var och jag sov knappt natten inför draften och funderade på vilket lag jag skulle hamna i. Det var mycket som gick runt i huvudet. Sedan hölls ju draften i Montreal, en speciell hockeystad, och det var oerhört stort. Man fick skriva autografer vid arenan och det var fans överallt, säger Victor Hedman.

Aldrig sett Dahlin live

Han är den svensk, tillsammans med Mats Sundin, Gabriel Landeskog och Daniel Sedin, som valts tidigast i NHL:s årliga draft, ett jippo som växer för varje år och att jämföra det som Mats Sundin var med om 1989 med vad Rasmus Dahlin kommer vara med om i natt går inte riktigt.

Mediatrycket och uppståndelsen runt evenemanget har vuxit enormt de senaste 20 åren.

– Det är en härlig process. Jag gillar draften och hur man tänker i NHL. Man bygger upp den hela säsongen med bland annat en combine där man testar spelarna. Nu har Rasmus gjort allt det där och bara det roliga återstår, säger Victor Hedman.

Han har aldrig sett Rasmus Dahlin spela live. Bara höjdpunkter på tv och på internet. Men han har förstått att talangen från Trollhättan är något speciellt.

”Övertygad om att han blir en storback”

– Han har en skridskoåkning som sticker ut och det kommer gå bra för honom. Jag är övertygad om att han blir en storback. Men inget är klart vid en draft, egentligen. Mycket jobb återstår innan man kan spela i NHL. Men gör bara Rasmus det han ska så kommer han spela i världens bästa liga i många år. Nu hoppas jag att han kan njuta av draften, bara luta sig tillbaka och finna glädje i att ha huvudrollen.

Rasmus kommer, precis som Hedman hade, att ha med sig mamma och pappa samt syskon till draften. Något som fungerade bra för Hedman.

– Ja, det hade en lugnande inverkan på mig i alla fall. Jag hade bra stöd av dem, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL