Förre Karlskrona-vd:n: ”Hamnade som gisslan”

Charlotte Gustavsson om tuffa tiden

Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN
Charlotte Gustavsson

avTomas Ros

HOCKEY

I våras sade Karlskrona HKs vd Charlotte Gustavsson, 39 år, plötsligt upp sig.

Nu berättar hon om sin tid i klubben.

– Plötsligt hamnade jag som gisslan. Jag hittade mycket i Karlskrona, men fick inte göra krafttagen, säger hon i sin podcast "På riktigt-podden".

Charlotte Gustavsson kom från tv-branschen och blev den första kvinnliga vd:n i elithockeyn tillsammans med Djurgårdens Jenny Silfverstrand.

2013 fick hon vd-tjänsten för Modo Hockey, en tjänst som hon hade i lite mer än två år och hon hade pionjärs-uppdraget samtidigt som hon genomförde behandling för sin cancer, som slutade framgångsrikt.

Under hösten 2017 blev hon vd för Karlskrona HK, som då spelade i SHL.

Men det förhållandet blev kortvarigt och redan efter nio månader valde hon att säga upp sig. Lite förvånande och hastigt.

Direkt efter flytten från Blekinge valde hon att berätta om tiden i klubben och hon var kritisk till hur klubben sköttes.

– Jag ville gå åt höger och klubben åt vänster. Det här beslutet har växt fram sedan innan jul, sa hon till BLT efter hon sagt upp sig.

”Slogs som ett djur”

Nu utvecklar hon sina känslor och spär på irritationen mot den nu degraderade SHL-klubben.

– Jag är en high performer, som behöver frihet och jag har bevisat att jag kan styra upp verksamheter. Jag är en bulldozer som springer 24/7 för att städa upp och jag hittade mycket i Karlskrona. Men jag fick inte göra krafttagen och plötsligt hamnade jag som gisslan, jag kunde inte se på när det gick åt pipan, säger hon i sin podcast "På riktigt-podden".

– Jag kunde inte leva med besluten som fattades och varje cell i mig skrek; det här är inte du. Det kanske såg konstigt ut, men jag kunde inte se mig i spegeln och jag orkade inte med bullshiten, säger hon.

Karlskrona hade en ansträngd ekonomi under förra säsongen. Man kunde bland annat inte betala ut pensionsdelen av lönen till flera spelare och i somras hade man ett negativt eget kapital på 7,9 miljoner kronor, en summa som till slut minskades under säsongen efter att man fyllt arenan i kvalet mot Timrå.

– Jag slet och slogs som ett djur och kämpade. Jag vet vad jag är bra på och vad jag kan göra med rätt förutsättningar, säger den förre vd:n i podcasten.

Efter att hon sagt upp sig fick hon känna av drevet på sociala medier och fick se näthatet.

– Det blev påtagligt när alla nättrollen hörde av sig. Jag fick mycket skit. Grunden handlade mycket om att jag var kvinna.

ARTIKELN HANDLAR OM