”Helt förlamade”

HOCKEY

Damkronornas medaljdröm krossades brutalt

Damkronornas medaljdröm krossades brutalt i dag.

Svenskorna kördes över av Finland som vann kvartsfinalen med 5–1.

– Vi spelade som om vi var helt förlamade, säger lagkaptenen Erika Holst.

Svenskorna fick en mardrömsstart. Redan efter 1.42 trampade Michelle Karvinen runt Emma Nordin och hängde in 1–0 i nättaket.

Efter 6.23 small det igen. Frida Nevalainen brast i markeringen på Karvinen, som direktsköt 2–0 från slottet.

Svenska förbundskaptenen Niclas Högberg agerade direkt, tog timeout och bytte ut målvakten Sara Grahn mot Kim Martin.

Men det hjälpte föga.

”Vi har slarvat där ute”

Kort senare satte Minnamarie Tuominen 3–0 och punkterade matchen redan efter 13.08.

– Vi har slarvat där ute, på alla tre målen, sa Nevalainen till SVT i den första periodpausen.

I andra perioden jämnade Damkronorna ut spelet, men hade förtvivlat svårt att få in pucken. I stället kunde Karoliina Rantamäki peta in 4–0 på en retur efter att Johanna Fallman släppt markeringen.

Inför tredje perioden vaskade Niclas Högberg om i samtliga femmor och påminde spelarna om herrlandslagets bragdvändning från 1–5 till 6–5 under VM 2003.

Fem mot tre

Det gav effekt och hoppet tändes då Erika Holst prickade in 1–4 i krysset. Svenskorna fick sedan chansen i fem mot tre, men Noora Räty storspelade i kassen och chansen rann iväg för svenskorna.

På slutet kunde Karoliina Rantamäki kontra in 5–1.

– När man ser på vad som har hänt de senaste åren har Finland segat sig förbi Sverige. Någonting måste göras. Debutanter i all ära, men jag tycker inte att skridskoåkning, passningsskicklighet och sånt där är tillräckligt bra, säger experten Niklas Wikegård i SVT.

– Vi måste jobba mer med individuell skicklighet och träna hårdare. Jag är besviken över att Finland har tagit några procent till på Sverige under året som har gått.

Niclas Högberg i SVT:

– För många var det kanske en sån dag då det var lite för stort. Vi kände inte igen våra tjejer och de kände inte igen sig själva heller.

Kaptenen kritisk

Lagkaptenen Erika Holst var kritisk till lagets insats:

– Jag är väldigt besviken. Jag trodde att vi var redo i dag, att vi hade karaktären som krävdes. Men vi kan inte gå in och inte göra det vi ska i en period. Vi pratade om rätt grejer och ska göra rätt grejer, men sedan gick vi ut och spelade som om vi var helt förlamade i första perioden, säger hon till SVT.

– Vi ägde matchen i tredje, men ger vi dem matchen i första för att vi inte är intresserade av att vara med och tävla och då är det svårt.

– Vi måste lära oss att gräva fram attityden. Finland har elva nya spelare i sitt lag som spelar för sitt liv i dag. Varför gör inte vi det? Vi spelar semifinal i VM, men går ut och rent ut sagt suger i första perioden. Det är värdelöst.

ARTIKELN HANDLAR OM