”En av de största”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

Stjärnorna hyllar Forsberg efter beskedet: – Hade tur som fick spela med honom

DENVER. Beskedet om att Foppas karriär slutligen är över slog ner som en bomb bland gamla lagkamrater och vänner i hockeyvärlden.

– Jag hade tur som fick spela med en av de största, säger före detta lagkamraten och Colorado-legendaren Joe Sakic.

"Tillsammans med Henrik Sedin ende svensk som vunnit både poängligan och Hart Trophy."
Foto: AP
"Tillsammans med Henrik Sedin ende svensk som vunnit både poängligan och Hart Trophy."

Att Foppa är en av de största vet vi ju redan – men det är en sanning som får ny näring när man beaktar reaktionen på pensioneringsbelutet bland hans kollegor i världens bästa liga.

Både svenska och nordamerikanska spelare är bedrövade över att han lägger av – och hyllar honom reservationslöst för det han gjort under sin fantastiska karriär.

”OS speciellt minne”

Backlegendaren Nicklas Lidström är en.

– Jag hörde det efter vår träning på måndagsmorgonen och blev lite beklämd. Det var verkligen tråkigt, säger han.

– Vi har spelat många minnesvärda matcher och turneringar ihop. Det som står ut är förstås OS-finalen 2006, när han och Mats slog passningen till mitt mål. Det är ju ett väldigt speciellt minne. Hälsa och beklaga från mig, jag önskar honom verkligen lycka till i framtiden.

”Sjukt stort för mig”

Unge framtidsmannen Victor Hedman, nu i Tampa Bay, har också kära minnen – men av färskare karaktär.

– Ett av mina främsta minnen är när han gjorde comeback mot Skellefteå mitt sista år i Modo. Han gjorde mål direkt och jag var först framme och klappade om honom. Det var sjukt stort för mig och ett minne som kommer att finnas där för evigt, säger ”Vigge”.

Var idol för Henke

Calgary Flames superstar Jarome Iginla hade hoppats att få spela mot svensken i Colorado i natt – och är uppriktigt besviken över att mötet aldrig blev av.

– Det hade säkert blivit tufft för oss, men ändå. En så lysande spelare vill man se. Jag minns en gång när han åkte fyra varv runt vår zon utan att förlora pucken, trots att vi slet som djur för att stoppa honom. Till slut stod man bara där och slog ut med armarna, skrockar kanadensaren.

New York Rangers stjärnmålvakt Henrik Lundqvist hann bli kompis med Forsberg under senare år, men minns honom ändå som en idol.

– Mitt första Foppa-minne är också det bästa...intervjun efter SM-finalen mot Malmö när han skäller ut Börje Johansson. Mycket känslor, han kändes äkta och han var grym i det slutspelet, säger ”Kung Henrik” och fortsätter:

– Jag var bara en pojkspoling på den tiden men trots att jag var målvakt blev han lite av en idol...

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN