KHL

Här sörjer fansen Stefan Liv

Av: 

PeO Larsson

Camilla Sundell

Victor Stenquist

Björn Forsgren

HOCKEY

Hockey-Sverige chockat efter flygolycka i Ryssland

En av Sveriges mest älskade idrottspersonligheter har dött.

Tre Kronor-målvakten Stefan Liv omkom i en flygkrasch i Ryssland.

Han är saknad av hela hockey-Sverige – och hyllades på en minnesstund i Jönköping.

Det ryska hockeylaget Lokomotivs plan kraschade på onsdagsförmiddagen i Ryssland.

Stefan Liv och de övriga spelarna i Lokomotiv Jaroslavl hade precis gått på planet som skulle ta dem från Jaroslavl till Minsk för torsdagens säsongspremiär i den ryska ishockeyligan. Men precis efter starten på Tunosjno-flygplatsen gick något fruktansvärt fel.

44 av 47 passagerare omkom.

En av dom var Stefan Liv, trippel guldhjälte i HV 71 och en av svensk ishockeys bästa målvakter senaste tio åren. Han var bland annat med och vann OS-guld 2006 och VM-guld senare samma vår.

Stor artist

Stefan Liv var en av svensk hockeys största artister som alltid bjöd publiken på det lilla extra – både på och utanför isen.

Han dansade ofta på isen efter en seger och i intervjuer kunde han säga det mest oväntade. Han var ovanligt nog mycket respekterad och uppskattad av såväl sina egna som motståndarlagens supportrar.

Under sex säsonger var han given förstemålvakt i HV 71 och ställde oftast upp i landslaget. 2006 testade han även på lyckan i NHL då han anslöt till Detroit Red Wings, som draftat honom sex år tidigare.

Förra säsongen spelade Stefan Liv i det ryska laget Sibir Novosibirsk, men bytte under sommaren till den nya klubben Lokomotiv.

Minnesstund

Under onsdagskvällen hyllades han av hundratals människor som tände ljus vid en minnesplats som byggts vid Kinnarps Arena. Många hade klätt sig i HV 71-tröjor och folk strömmade till arenan för att tillsammans säga farväl.

– Det är en väldigt, väldigt sorglig stämning. Alla talar så varmt om honom, vilken fantastiskt person han var och hur han brydde sig om alla och bjöd på sig själv. Hela familjer står och kramar om varandra och sörjer, säger Aftonbladets Ebba von Essen som är på plats.

Tre Kronor-spelare sörjer

Nyheten har lamslagit hockey-Sverige och många sörjer.

– Det är med stor bestörtning som vi har mottagit det här beskedet. Det är så tungt... jag klarar inte av att prata mer, säger Hans-Göran Frick, ordförande i Stefan Livs förra klubb HV 71, till TT.

– Tankarna går till familjer till alla inblandade i den helt ofattbara olyckan i Jaroslav. Jag har så ont i magen just nu, skriver Tre Kronor-spelaren Niklas Persson på sin Twitter.

Flera stjärnor

Lokomotiv Jaroslavl hade flera storstjärnor i laget.

Förutom Stefan Liv hade truppen namnkunniga spelare som slovaken Pavol Demitra, tyske Robert Dietrich, tjeckerna Jan Marek, Karel Rachunek och Josef Vasicek, vitryske Ruslan Salei och letten Karlis Skrastins.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL och Hockeyallsvenskan – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

KHL

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

KHL