Förändringar kan ske: ’Det finns på agendan’

avSimon Norberg

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYR N
Anders Larsson (tvåa från vänster).

Nästa säsong kommer de ekonomiska skillnaderna mellan SHL och hockeyallsvenskan bli enorma när det nya tv-avtalet kickar in – något som förstås försvårar för HA-klubbarna att ta steget upp.

Nu utvärderas kvalsystemet och trots avtal, finns en öppning för att göra om systemet.

– Hockeyfans ska känna en trygghet och tillit i att den här typen av frågor finns på agendan, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till Sportbladet.

Under fredagen genomfördes en ordförandekonferens, svensk Ishockeys högsta organ mellan förbundsmötena när ett 60-tal ordföranden i distrikt, SHL-föreningar, Hockeyallsvenskan, SDHL, SHL samt Svenska Ishockeyförbundets styrelse deltog.

Därefter kommunicerade parterna ut ett pressmeddelande där de påpekade att man kommit överens om hur de tillsammans ska hitta lösningar som är bra för såväl helheten som för de enskilda delarna i svensk Ishockey, i såväl avtal som andra sätt.

”Viktiga frågor”

Bakgrunden till detta är förstås den storm som blossades upp runt SHL tidigare i veckan när Sportbladet avslöjade att sex klassiska allsvenska klubbar skrivit ett öppet brev till Svenska Ishockeyförbundet och SHL där de vill se snabba åtgärder – annars kan de lämna seriesystemet.

När Sportbladet pratar med Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson är han belåten med mötet och för första gången sedan de allsvenska klubbarnas skriftelse uttalar han sig nu om innehållet.

– Det här är ju återkommande konferens som är planerad i lång tid innan och agendan har varit utskickad i lång tid, men klart att veckans mediadebatt är i intresse för många. Redan i mitt inledningsanförande så berörde jag det så klart. Där tog jag just upp brevet och turerna runt det. Man ska komma ihåg att det här är viktiga frågor.

En av de viktigaste punkterna för de sex allsvenska klubbarna handlar om den den ekonomiska skillnaden som kommer uppstå kommande säsong när det nya tv-avtalet startar och varje SHL-klubb som mest får närmare 45 miljoner kronor var, medan de allsvenska klubbarna får 2,3 miljoner.

Är parterna överens kan förändringar ske

Klubbarna hävdar att skillnaden mer eller mindre kommer göra det omöjligt för HA-föreningarna att avancera till SHL i ett kvalspel mot ett lag som kommer uppifrån.

Kommer alla hockeyfans att få veta om deras lag kommer att ha en realistisk chans att nå SHL inom kort?
– Våra föreningar och hockeyfans ska känna en trygghet och tillit i att den här typen av frågor finns på agendan. Vi kommer naturligtvis kommunicera de när det är tid för det. Jag vill inte tidsätta arbetet men vi sitter ner tillsammans och vi har de här frågorna på agendan sedan en tid och jobbar framåt så konstruktivt vi kan. Sen ska man komma ihåg att vi i grund och botten har avtal sedan länge som reglerar hur det ska se ut och hur samarbetsformen ska fungera. De avtal som finns nu mellan förbund, SHL och hockeyallsvenskan löper till 2020. Men skulle alla parter vara överens om att ändra något innan dess så finns den möjligheten. Det är viktigt att vi sitter ner runt samma bord.

Så som seriesystemet ser ut just nu kring uppflyttning och nedflyttning till SHL gäller alltså till 2020?
– Vi har avtal på plats. Ska vi ändra saker innan 2020 så kräver det att SHL, hockeyallsvenskan och förbundet är överens om det och just nu pågår en utvärdering som elitkommittén ansvarar för. När den är klar kommer vi tillsammans titta på den utvärderingen och föra ett resonemang. Vi är väldigt överens i svensk hockey att möjligheterna för att gå upp finns kvar och därmed risken att åka ut. Det är lågan i hela seriesystemet. Det ska finnas något att tävla för i den lägre divisionen.

Vilket ansvar har Ishockeyförbundet i den här sprickan som har skapats? Något ni kunde ha gjort annorlunda?

– Hockeyn står ju samlad efter ordförandekonferensen idag. Det är klart att det aldrig är roligt när ett antal föreningar känner en stor frustration. De här frågorna är viktiga och vi har de på agendan. Jag tror det är viktigt att vi alla är överens om den här modellen att vi ska jobba tillsammans.

Vilket ansvar har SHL i samma fråga?
SHL har varit väldigt framgångsrika på att kommersialisera sin liga. Det är fantastiskt att vi får in mer pengar till svensk elithockey. Sen gäller det att vi tillsammans diskuterar så vi lyfter oss en nivå till och tittar på hockey i sin helhet och det tycker jag verkligen SHL svarat upp till och svarar upp till.

Är det är aktuellt att försöka förhandla tillbaka rättigheten över tv-avtalen?

– Vi har ju en avtalsmodell i dag där respektive liga disponerar de kommersiella rättigheterna till sin nivå. Det är en modell som funnits för SHL i ungefär 20 år som fungerat väldigt väl och nu har vi avtal på plats som åtminstone löper till 2020. Så ser modellen ut och på SHL-nivå har kommersialiseringen varit väldigt god och intäkterna ökat för svensk hockey.

ARTIKELN HANDLAR OM