Mycket pengar? Det beror på vad man jämför med

HOCKEY

Vissa spelare i elitserien tjänar över två miljoner kronor per säsong.

Och Thomas Johansson i Linköping är enligt samstämda källor elitseriens bäst betalde spelare den här säsongen med en årslön på 2,4 miljoner - 200 000 kronor i månaden.

Mycket pengar?

Det beror på vad man jämför med.

Det går ju inte att jämföra toppidrott med lönearbete. Idrotten har tagit steget in i underhållningsbranschen och där handlar det om att bjuda på så bra show som möjligt.

Det är därför spelare av landslagsklass numera har miljoninkomster även i elitserien.

Linköping har fått mycket skit för att man värvat dyrt och trissat upp lönerna.

Men vad skulle de annars ha gjort?

Det finns ju bara ett sätt att värva spelare i dag och det är att erbjuda dem bättre lön än någon annanstans.

Sedan kan man ju undra om inte Linköping tog i alldeles för mycket, då de i dag är uppe i samma lönekostnad som Färjestad.

Färjestad får väl en hel del mer för pengarna, om man säger så.

Samtidigt är det inte enstaka stjärnor som får lönekostnaderna att dra i väg. Det är komplementspelarna i en trupp, som fått ett rejält lönelyft. En vanlig rollspelare, helt utan stjärnstatus, ligger idag på en lön mellan 50 000-60 000 kronor i månaden.

Två klubbar på minus

Annars ser elitserien ovanligt sund ut ekonomiskt.

Elitklubbarna har faktiskt ordning på pengarna numera och det är bara två klubbar som går in i årets säsong med minus i bankböckerna.

Men både Malmö och Frölunda fick betala dyrt för gamla skattesynder i fjol.

Malmö har ett minus på drygt 13 miljoner, Frölunda tolv. Men göteborgarna betalade av nästan hälften av skulden i fjol efter att ha gjort en vinst på drygt nio miljoner. Och Mif har Percy, som efterskänkte ett lån på tio miljoner häromveckan.

Helt andra pengar i NHL

Men för att visa vilken lilleputt elitserien är, kan vi jämföra med NHL. Peter Forsbergs Colorado omsätter mer på en säsong än alla elitserielag gör tillsammans.

Nu har jag bara Colorados bokslut från säsongen 2000-01, men då omsatte klubben 93 miljoner dollar, eller 900 miljoner kronor.

Av dem gick 53,5 miljoner till spelarlöner - eller drygt en halv miljard (varav Foppa fick en femtedel).

Ändå gick Colorado med 5,9 miljoner i vinst, vilket är lika med vad genomsnittsklubben i elitserien omsätter, cirka 55 miljoner.

NHL:s sämst betalde spelare, tjänar faktiskt mer än den bäst betalde i elitserien.

Mot den bakgrunden är det inte konstigt att i stort sett alla som får chansen sticker över till NHL och krymper marknaden ytterligare här hemma. Därför hade Linköping inte mycket att välja på inför den här säsongen.

Klubben ville satsa på svenska spelare och långa kontrakt och då kostar det.

Linköping har också betalat alla övergångssummor utan att knorra.

Så må de nu lira i frid.

Antalet utlänningar i elitserien bara växer. I går blev en ny finländare, Juha Joenväärä, klar för Djurgården. Samtidigt skrev Linköping ett sexmånaderskontrakt med amerikanske centern Brian Felsner och i Karlstad tränar kanadensaren André Faust med Färjestad.

Det gör att det i dagsläget är 56 utlänningar klara - tre fler än i fjol.

Det rustas in i det sista.

Jag ska rätta mig själv angående HV:s utsålda sittplatser, som jag skrev om i går. Även om HV skulle kunnat sälja alla sittplatser, har man sparat 400 biljetter som släpps till varje enskild match. Så visst går det att se HV sittande om man nu inte har säsongskort.

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM