Landeskog knäckte svensklaget Detroit

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

”En av mina bästa matcher”

Landeskog (t.v.) jublar efter ett Colorados mål mot Detroit.
Landeskog (t.v.) jublar efter ett Colorados mål mot Detroit.

NEW YORK. Detroits segersvit är bruten – och det beror i hög utsträckning på Gabriel Landeskog.

Den 18-årige rookien var fenomenal hemma i Pepsi Center i natt.

– Ja, det var väl i alla fall en av mina bästa matcher i NHL så här långt, säger svensken till Sportbladet efter 4-2-segern.

Men där är han alltför blygsam,.

Matchen var definitivt den andradraftade supertalangens hittills största stund i världens bästa liga.

”Gabbe” stod inte bara för två assist; han var överallt på isen, spelade med fantastisk energi, stod hela tiden rätt placerad, smällde på så det dammade i sargerna och lyckades långa stunder ”ta bort” sådana superstjärnor som Henrik Zetterberg och Pavel Datsyuk.

Superlativen haglade följaktligen över honom i nordamerikansk tv både under och efter matchen.

– Landeskog var helt fantastisk, det är osannolikt att en 18-årig kan spela på det här viset, jublade exempelvis gamle storbacken Brian Engblom.

Hyllar laginsatsen

Själv vill den svenske ynglingen dock tona ner sin egen betydelse i Avalanches tredje raka segermatch.

– Jag vet inte om jag vill kategorisera matchen som min bästa, men, ja, det var kanske en av de bästa jag gjort sedan jag kom hit. Det kändes bra därute, säger han när vi når honom i den snöstorm som under natten dragit in över Denver.

– Men framförallt var det en väldigt bra laginsats. Vi trampade på och var det bättre laget. Inte ens när de fick ledningen i första perioden föll vi tillbaka, utan slet på som vi skulle. Det är väldigt kul att få visa hemmafansen att vi faktiskt kan slå lag som Detroit.

Inte vill han ta för mycket ”cred” för att ha raderat ut ”Zäta” och Datsyuk heller.

”Stort” prata med ”Zäta”

– Det är framförallt våra backar som gör ett fantastiskt jobb. Jag har hela tiden sagt att jag är glad att jag inte behöver möta dem och ikväll visade de ju varför. När de spelar så här bra mot andra lagets bästa spelare blir det betydligt lättare för oss forwards, säger han och fortsätter:

– Samtidigt måste jag säga att det är väldigt roligt att spela mot killar som Zetterberg och Lidström och Datsyuk. Det är verkligt bra hockeyspelare. Jag fick tillfälle att hälsa på och prata med ”Zäta” i korridoren i arenan och det var stort. Det kommer jag att minnas som något väldigt speciellt när jag om tio år ser tillbaka på min första säsong i ligan.

För Detroit innebar förlusten alltså att en sju matcher lång segersvit  bröts, men så går det när man bara spelar en period.

Johan Franzén gjorde – som alltid mot Avalanche! – ett mål och såväl Nicklas Lidström som Henrik Zetterberg stod för assists.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN