Domen: Chris Abbott stängs av 5 matcher

HOCKEY

Lars "Osten" Bergström till attack mot Disciplinnämnden

Foto: Chris Abbott

Han tacklade bort Frölundastjärnan Andreas Johnsson, 21, från slutspelet.

I dag kom domen mot Chris Abbott,

Luleås lagkapten straffas med fem matcher varav 2 matcher omvandlas till böter på totalt 50 000 kronor.

– Ruggigt, det är åt helvete, rasar Luleås sportchef Lars "Osten” Bergström.

Luleå har kopplat ett järngrepp om kvartsfinalserien mot Frölunda. Ledning med 3–1 i matcher och seger i kväll betyder att Luleå är klart för semifinal mot Skellefteå.

Men i kvällens match får de klara sig utan en av sina viktigaste spelare.

Disciplinnämnden bestämde i dag att Chris Abbott stängs av i tre matcher inklusive kvällens automatiska avstängning. Han tvingas också betala böter motsvarande två matcher.

Se tacklingen här!

Men Abbott är spelklar till en eventuell semifinal. Eftersom teoretiskt tre matcher återstår av matchserien mot Frölunda hinner han avtjäna sitt straff.

För Andreas Johnson är säsongen med största säkerhet över.

Tvingades utgå skadad

Det var i det senaste mötet i onsdags som Chris Abbott skulle sätta in en tackling på Andreas Johnson, men träffade i stället knäet. Johnson tvingades utgå skadad och det är högst osäkert när han kan vara tillbaka.

Chris Abbott fick först game misconduct, den lindrigare varianten av matchstraff. Men efteråt uppgraderades det till den grövre alternativet, match penalty. Något som betyder automatisk avstängning i en match och att ärendet skickas vidare till disciplinnämnden.

Chris Abbott räknas som en återfallsförbrytare. Det här är andra gången på kort tid som Luleåforwarden är avstängd. I den sista grundseriematchen mot just Frölunda straffades han med fem matcher (3+2) efter en tackling mot huvudet på backen Erik Gustafsson. Något som gjorde att kanadensaren missade play in-matcherna mot Djurgården.

”Oproffsigt”

I Luleå är det upprörda känslor efter domen. Sportchefen Lars "Osten" Bergström menar att disciplinnämnden inte agerar konsekvent.

– (Erik) Gustafsson tacklar Cam och de friar Gustafsson. Då går de bara på Eriks förklaring. Här nonchalerar de Cams beskrivning av händelsen.

– För mig är det upprörande, säger "Osten" som går till attack mot disciplinnämnden.

– Jag har mina egna tankar om disciplinnämnden. I grunden och botten är det oproffsig rapportering. Kompetensmässigt i DN ställer jag mig frågande, det känns väldigt godtyckligt hur saker och ting avgörs, säger sportchefen.

Chris Abbott har inte uttalat sig efter domen. Men i förmiddags var han skarpt kritisk till att han ens fick ett match penalty.

– Om man vill ha experter, kolla NHL:s regler för kneeing. Inget av deras kriterier uppfylls för att jag ska bli avstängd för det här. Jag ifrågasätter disciplinnämndens sätt att döma konsekvent, deras integritet och professionalism. Om Cam ska vara ansvarig för att han har sitt huvud nere säg då inget när Johnson lämnar sitt knä mellan mina ben när jag försöker tackla honom skuldra mot skuldra. Och sen straffa mig för det, jag tycker att det är en katastrof, sa han till Kuriren.

■ ■ ■

Se tacklingen här! Senaste nytt om slutspelet & kvalen

ARTIKELN HANDLAR OM