Tre Kronor

”Stäng SHL och flytta upp AIK och Malmö”

Av: 

Tomas Ros

HOCKEY

Här är stjärnans åsikt för att få en bättre högstaliga i Sverige

HELSINGFORS. Han har spelat sex olika ligor och är en välmeriterad hockeyspelare.

Nu ger sig Tre Kronors Henrik Karlsson sig in i debatten om SHLs framtid.

– Vi måste sätta ligan och flytta upp lag som AIK och Malmö. Det kan bidra till att SHL får hem stjärnorna, säger Henrik Karlsson, 31.

Just nu spelar Tre Kronor i Karjala Tournament i Helsingfors och ser vi på rostern spelar 15 av spelarna i utländska ligor som Liga A i Schweiz och ryska KHL.

En förändringens fas.

För tio år sedan var elitserien den näst bästa ligan i världen, efter NHL.

Nu är ligan kanske på en fjärdeplats på rankingen.

Tre Kronors målvakt Henrik Karlsson, i fjol delvis i Skellefteå, ger sig in i debatten.

– Det var en intressant period och debatt för ett år sedan om svensk ishockey. Jag tyckte det var perfekt att de ville stänga SHL och flytta upp lag som de tyckte borde vara i högsta ligan. Hockeyvärlden har förändrats och som jag ser det är det bara vi som har kvar vårt system med upp och nedflyttning. Nordamerika och Ryssland och några länder i Europa har gått ifrån det. Varför gör vi inte likadant? frågar sig Henrik Karlsson.

Hans recept för Sverige

Med Stanley Cup-ring från Chicago och erfarenhet från NHL, AHL, SHL och KHL har han en intressant hockeyutbildning och hans åsikt är skarp:

– Vi måste få en bättre högstaliga i Sverige och folket skulle inte sluta att gå på matcherna bara för att serien är satt.

Det fanns ett utkast till förslag under förra säsongen där SHL ville handplocka lag från allsvenskan till SHL. Ett förslag som senare kastades i papperskorgen.

– Jag fattar inte vad som hände. Det var ett bra förslag. Upp med AIK och Malmö. Vi behöver de stora lagen i högsta ligan för att den ska bli stark. Jag tror inte att plantskolorna i allsvenskan skulle sluta producera spelare bara för att de inte kan gå upp. Som hockeyspelare vill man spela i högsta ligan och det kommer man att kämpa för, oavsett om man kan gå upp med sitt allsvenska lag eller inte.

Tung åsikt

Det är känsliga frågor och Karlsson känner att han är väldigt öppen i sina åsikter.

– Jag flyger iväg och kanske är lite för frispråkig. Men jag känner såhär.

Linus Klasen går förbi Henrik Karlsson.

Målvakten petar mot Klasen och säger:

– Om vi hade en fungerande liga med trygghet och stora klubbar så skulle kanske en sådan här kille spela kvar i SHL, säger han och syftar på Klasen.

Karlsson är en frisk fläkt i Tre Kronor, men är just nu andremålvakt bakom Anders Nilsson. Och det blir bara en match i Karjala Tournament.

– Ja, jag fick välja en match. Och jag valde den mot Finland på söndag. Ska blir kul att spela inför en fullsatt arena. Och grymt att få återvända till Jokerit med en seger i bagaget, säger Karlsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Tre Kronor