Fritt fram för 14 lag

Publicerad:
Uppdaterad:

Vetorätten tas bort: En klubb kan inte stanna utvecklingen

Vetorätten i svensk ishockey kommer att försvinna.

Det innebär att vi snart har 14 lag i elitserien.

- En klubb kan inte ensam stanna utvecklingen av svensk hockey. Vetorätten måste bort, säger Bengt Kinell, klubbdirektör i HV 71.

Utvidgning Malmö hade kunnat jubla i elitserien i år om det hade varit 14 lag i elitserien. Aftonbladet har tidigare uppmärksammat debatten om utvidgningen i elitserien.
Foto: Bildbyrån
Utvidgning Malmö hade kunnat jubla i elitserien i år om det hade varit 14 lag i elitserien. Aftonbladet har tidigare uppmärksammat debatten om utvidgningen i elitserien.

Frågan om 12 eller 14 lag i elitserien har varit en het potatis sedan en lång tid tillbaka.

2001 fanns ett förslag på en utvidgning - men det röstades ner av Färjestad, Frölunda, Djurgården och Malmö.

I dag, liksom då, kan en enda klubb på egen hand förstöra för övriga och stjälpa förslaget eftersom Hockeyligan, som äger frågan, tillämpar vetorätt.

Remiss finns ute

Men nu kan Sportbladet avslöja att det finns ett förslag ute på remiss, som föreslår att vetorätten tas bort. Ett förslag som i förlängningen innebär att elitserien snart består av 14 lag eftersom majoriteten av elitserieklubbarna, enligt Sportbladets undersökning, är för en utökning.

- En fråga som kan beröras är till exempel utvidgning av ligan, säger HV 71:s klubbdirektör Bengt Kinell.

Tycker du att vetorätten bör försvinna?

- Ja, det går inte att ha vetorätt. Det kan inte vara så att en klubb stannar utvecklingen av svensk ishockey. Det är ett demokratisk samhälle och det ska väl vara likadant inom SHL som inom övriga samhället, att det finns en kvalificerad majoritet inom vissa frågor.

Enligt Kinell finns det ingen inom SHL som säger nej till kvalificerad majoritet. Men hur stor procentsats det kommer att krävas för att få igenom ett förslag är inte bestämt.

- Men alla tycker nog att vi ska göra en utvärdering om elitserien håller för 14 lag.

Dagens aktieägaravtal löper ut efter den här säsongen.

Känsliga frågor

Hockeyligans representanter hade möten på Arlanda i helgen och då diskuterades flera förslag på förändringar till det kommande avtalet.

- Själva vetorättspunkten i avtalet kom inte med för att förhindra en utökning av ligan, men det är bara i samband med den som frågan diskuterats. Att vetorätt infördes är i grunden ett sätt att stärka aktieägaravtalet, säger Södertäljes klubbdirektör Jan Buckhöj.

Han fortsätter:

- Vi i Södertälje ser gärna att den försvinner eftersom vi är för 14 lag i ligan.

Förutom avskaffandet av vetorätten diskuterades vad Svenska Hockeyligan (SHL) ska syssla med i framtiden och vilka rättigheter SHL ska ha.

Men frågorna är känsliga. Enligt vad Sportbladet erfar har Hockeyligan skickat ut ett mejl till klubbledarna där de uppmanar till tystnad.

Flertalet klubbledare hänvisar också Sportbladets frågor till Hockeyligans vd Peter Gudmundsson, som helst inte vill ge några kommentarer.

Kommer vetorätten att försvinna?

- Jag inte vill gå in på vilka frågor som diskuterades.

Är ni för en utökning av elitserien till 14 lag?

Emil Karlsson, Patrik Thornéus

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN