Bragdbröder

HOCKEY

Kenny spelade final med brutna revben: "Gjorde otroligt ont"

RIGA

Två brutna revben.

I en vanlig match hade Kenny Jönsson belagts med spelförbud.

- Det kändes som någon stack knivar i sidan hela tiden, säger guldhjälten.

Foto: MATS STRAND
dubbel glädje - trippel glädje För mindre än tre månader sedan jublade Kenny och Jörgen efter OS-guldet i Turin. Igår var det dags för nästa mästerskapsmedalj för bröderna Jönsson. Jörgen Jönsson har dessutom hunnit med att ta SM-guld med Färjestad där emellan. En unik guldtrippel som ingen annan svensk spelare lyckats med tidigare.

I första bytet mot Kanada i lördags skadade Kenny Jönsson sig. Han fick en tackling och sargkanten tog olyckligt. Två revben blev förstörda, kanske brutna.

Kenny Jönsson tog sig till båset av egen kraft, men kunde sedan inte spela i hans två-tre nästkommande byten för att han hade andnöd. Det gjorde givetvis ont och han undersöktes av läkaren Björn Waldebäck.

Kunde inte sova

-Det gjorde otroligt ont. Och jag kunde knappt sova efter semifinalen. Jag har gått på smärtstillande sedan dess, säger Kenny Jönsson till Sportbladet sent i natt.

Kenny var nämligen den som anlände sist till spelarfesten, runt 00.30 svensk tid. Han satt nämligen länge fast i en dopningskontroll i Riga arena och fick inte ur sig något urin.

Björn Waldebäck undersökte Jönsson inför VM-finalen.

Han förstod att han hade ont, mycket ont.

Inre blödning

-Ja, man ska egentligen inte kunna spela med två revben så illa tilltygade. Han fick även en inre blödning under revbenen. Men Kenny var stark och kunde besegra smärtan. Men jag hade gett honom spelförbud om det inte varit i en VM-final, säger Tre Kronors läkare Björn Waldebäck.

Waldebäck gav smärtstillande medel till Jönsson och även lokalbedövning på spruta inför matchen.

-Man fick vara försiktig när man gav honom sprutan. Det gick inte att hacka en massa gånger eftersom hjärta och lungor låg ganska nära revbensskadan, säger Waldebäck.

"Stort att spela

Under finalen hade Kenny Jönsson ont, mycket ont.

Backkollegan Niklas Kronwall noterade det.

-Ja, man såg att Kenny kippade efter andan i bland i båset. Stort av honom att spela ändå, säger Niklas Kronwall.

Han riskerade inga ytterligare men av att spela i finalen. Men en välriktad slashing av en tjeckisk spelare hade skickat ivägKenny från finalen.

Men det hände aldrig.

Kenny var kung på isen.

Trots den svåra skadan.

Läs allt om VM-guldet:

Tomas Ros